Meny

Balkan-land krever EU-handling mot flyktningkrisen

Tysklands statsminister Angela Merkel fordømme den økende volden mot migranter i Europa. Foto: Ina Fassbender (Reuters / NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Serbia og Makedonias utenriksministre krever under et møte i Wien i Østerrike at EU tar affære overfor Europas økende flyktningkrise.

– Vi står overfor den største flyktningkrisen siden andre verdenskrig. Det er en jevn migrasjon av folk og Serbia er et transittland, sier den serbiske utenriksministeren Ivica Dacic.

Både Serbia og Makedonia har blitt transittland for titusenvis av flyktninger og migranter som prøver å komme seg inn i Europa.

– Dette er et problem for EU, og de må komme opp med en plan først. Jeg må være veldig direkte, og vennligst forstå, men vi bærer byrden av problemet, sier Dacic.

Hans makedonske kollega Nikola Poposki forteller at de må daglig forholde seg til 3.000 migranter som ankommer fra Hellas. Han mener krisen kommer til å vedvare med mindre man finner en europeisk løsning på den.

– Vi klarer ikke å gjøre jobben med de 90.000 euro vi har fått så langt, og sannsynligvis ikke med den millionen som har blitt annonsert heller, sier han.

Les også: Østerrike: – 50 flyktninger funnet døde i lastebil

Bidra med penger

Torsdag sitter ledere fra Vest-Balkan i et toppmøte med Tysklands statsminister Angela Merkel for å finne ut hvordan de skal gripe an flyktningkrisen.

– Dette er en krise som treffer selve kjernen av våre europeiske verdier, verdier som humanitet og solidaritet, sier den tyske utenriksministeren Frank-Walter Steinmeier.

Han gjentok sin oppfordring til en reform av Dublin-avtalen for å fordele flyktninger og migranter innenfor EU. Tyskland vil bidra med en million euro for å hjelpe de vestlige Balkan-landene med flyktningstrømmen, samt mat og andre forsyninger.

– Men da trenger vi også hjelp til å gi et realistisk bilde av at sjansene for å få innvilget asyl i Tyskland praktisk talt er ikke-eksisterende, sier den tyske utenriksministeren.

Les også: Ungarn vil sette inn soldater mot flykt­nin­ger

Kritikk

EU har møtt økende kritikk for ikke å få på plass en løsning, og på grunn av mangel på en mer helhetlig europeisk respons har de forskjellige landene taklet migrantstrømmen på ulike måter. Ungarn og Makedonia har satt opp piggtrådgjerder og bruker tåregass for å holde dem ute av landet. Den tsjekkiske visestatsministeren Andreij Babis har bedt om at NATO-tropper lukker det grenseløse Schengen-området.

Vest-Balkan har blitt enn av hovedrutene for flyktninger og migranter inn til EU.

I Ungarn kom 3.247 migranter inn i landet onsdag, noe som er det høyeste tallet noensinne, ifølge politirapport.

Les også: Tusener av migranter på vei gjennom Serbia

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus