Antatt togterrorist hevder han bare skulle rane

Ayoub El Khazzani ble søndag overført til en forstad til Paris, Levallois-Perret, for videre avhør av franske antiterror myndigheter mistenkt for å ville gjennomføre en massakre. Han hevder han fant våpen ved en tilfeldighet i nærheten av den belgisk togstasjon.
Ayoub El Khazzani ble søndag overført til en forstad til Paris, Levallois-Perret, for videre avhør av franske antiterror myndigheter mistenkt for å ville gjennomføre en massakre. Han hevder han fant våpen ved en tilfeldighet i nærheten av den belgisk togstasjon. Foto: Francois Lenoir / Reuters

Mannen som mistenkes for å ville gjennomføre en massakre på et hurtigtog i Frankrike, nekter for terroranklager og sier han bare skulle rane passasjerene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Han er målløs over at hans gjerninger blir koblet til terrorisme og sier at han bare hadde planlagt å rane passasjerene om bord, sier hans tidligere belgiske forsvarer til den franske TV-kanalen BFMTV.

Søndag ble den 25-årige Ayoub El Khazzani overført til en forstad til Paris, Levallois-Perret, for videre avhør av franske antiterrorpoliti.

Khazzani som mistenkes for å ville gjennomføre en massakre på et hurtigtog i Frankrike fredag, nekter for å avfyrt skudd og sa at han tilfeldigvis fant en koffert med et våpen og en telefon, opplyser den belgiske forsvareren hans.

Les også: Obama og Hollande diskuterte togangrepet

Fransk etterretning advarte

Ifølge forsvareren betegner Khazzani seg som hjemløs. Foreløpig er det fastslått at han hadde bodd i Spania, hadde vært i Belgia og Tyskland, og at han hadde tilbrakt en periode i Syria.

Hans forskjellige oppholdssteder viser hvor vanskelig det er for myndighetene i Europa å holde oppsyn med hundrevis av ekstremister, hvorav mange har vært i Syria og kjempet med den såkalte Islamske staten IS.

Khazzani, som sist ble sett da han lå bundet på togets gulv mens han ventet på å bli arrestert fredag kveld, kommer opprinnelig fra Marokko. Men spanske myndigheter hadde alt i februar i fjor gjort fransk etterretning oppmerksom på at han var en islamsk ekstremist.

Kjent i alle land

Frankrikes innenriksminister Bernard Cazeneuve sier at informasjonen førte til at han ble oppført på en liste «slik at vi kunne følge med på ham om han kom til Frankrike»

I og med at han har spansk id-kort, har han vært fri til å bevege seg overalt i de 26 landene som utgjør Schengen-sonen. Men i alle land han besøkte, tiltrakk han seg oppmerksomheten til sikkerhetstjenestene.

I Spania ble det registrert at han oppfordret til jihad i moskeer i Algeciras i Andalucia, der han også var kjent for å selge narkotika.

Les også: Forsker mener Frankrike er et opplagt terrormål

Bodde i Belgia

Ifølge en kilde i spansk etterretning bodde han i Spania i sju år, fra 2007 til 2014, først i Madrid, deretter i Algeciras.

– En gang var han i Frankrike, så reiste han til Syria, før han kom tilbake til Frankrike, sier kilden.

I begynnelsen av 2014 tipset spanjolene sine franske kolleger om at han var på vei til Frankrike, men han ble aldri lokalisert.

Deretter var det ingen opplysninger om ham, til 10. mai 2015 da franske myndigheter fikk beskjed fra Tyskland om at han skulle fly fra Berlin til Istanbul.

Snart etter informerte spanske myndigheter Frankrike om at han hadde flyttet til Belgia. Belgias justisminister Koen Geens sier han var kjent for dem.

Reiste rundt

Likevel sier Belgias statsminister Charles Michel at informasjonen de hadde var vag. De hadde ikke konkrete opplysninger som gjorde at de kunne følge ham, blant annet visste de ikke hvor han bodde.

– Han virket som en fyr som reiste rundt i Europa, sa Michel i et intervju lørdag.

– Han bodde i Belgia, gikk på et tog i Belgia med våpen han utvilsomt kjøpte i Belgia, og han hadde id-papirer fra Spania, sier en kilde som står etterforskningen nær.

Fredag hadde han med seg et helt arsenal av våpen, inkludert et automatgevær, en pistol og en kniv, da han steg på det fullpakkede toget i Brussel. Hadde det ikke vært for tre amerikanere og en brite som tilfeldigvis befant seg i samme vogn, kunne han ha gjennomført et blodbad.