AFP: 1.500 migranter og flyktninger inn i Makedonia

Et barn gråter etter å ha klart å krysse grensen fra Hellas til Makedonia. Lørdag kveld åpnet Makedonia grensen og lot alle de 1.500 flyktningene og migrantene slippe inn.
Et barn gråter etter å ha klart å krysse grensen fra Hellas til Makedonia. Lørdag kveld åpnet Makedonia grensen og lot alle de 1.500 flyktningene og migrantene slippe inn. Foto: Reuters / NTB scanpix

Alle de 1.500 flyktninger og migranter som i tre dager har vært strandet i «ingenmannsland» ved grensen fra Hellas til Makedonia, har nå klart å ta seg over grensen, melder AFP.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alle flyktningene og migrantene som i tre dager har vært strandet i «ingenmannsland» ved grensen fra Hellas til Makedonia, har nå klart å ta seg over grensen, melder AFP. Nå venter landet på en ny bølge migranter.

Flyktningene og migrantene passerte grensen lørdag kveld uten at makedonsk politi forsøkte å stanse dem, opplyser AFPs reporter som er på stedet.

Les også: Flere tusen migranter kjempet seg forbi makedonsk grensepoliti

Tidligere på dagen brukte politiet både sjokkgranater og køller i et forsøk på å hindre hundrevis av desperate flyktninger og migranter fra å ta seg over piggtrådgjerdet langs grensen.

Men på kvelden ga politiet opp og lot alle krysse grensen. Flyktningene tar seg videre til byen Gevgelija der de forsøker å ta tog videre nordover gjennom Balkan til EUs grense ved Ungarn.

Tomt

Ved 20.30-tiden lørdag kveld patruljerte makedonsk grensen, men ifølge AFP-reporteren var det ikke en eneste migrant eller flyktning å se i grenseområdet der over 2.000 mennesker har vært strandet i flere dager og der mange fortvilte scener har utspilt seg.

Polititalsmann Iov Kotevski sier makedonske myndigheter ikke ønsker å bruke makt mot de mange flyktningene og migrantene, men han understreker at de fortsatt må kontrollere strømmen av nye flyktninger og migranter når de ankommer grensen.

Unntakstilstand

Makedonia innførte torsdag unntakstilstand for å kunne gi politiet og militæret utvidede fullmakter.

– Vil vil fortsatt kontrollere grensen i henhold til unntakstilstanden og bare slippe inn et lite antall mennesker av gangen etter hvor stor kapasitet vi har. Ingen nye grupper av mennesker vil få slippe inn før alle de som nå er her, har kommet seg lenger nord. Gjør vi ikke det, vil vi fort få en humanitær krisen i Makedonia, sier han.