Åpen for alle - alltid

Fire utlendinger blant de drepte

Ødelagte motorsykler på åstedet for det som antas å være en bombeeksplosjon ved en helligdom i sentrum av den thailandske hovedstaden Bangkok.
Ødelagte motorsykler på åstedet for det som antas å være en bombeeksplosjon ved en helligdom i sentrum av den thailandske hovedstaden Bangkok. Foto: Aidan Jones / Afp
Artikkelen fortsetter under annonsen

En kraftig bombe har eksplodert ved et tempel i sentrum av Bangkok. Minst tolv er døde, opplyser thailandsk politi og redningstjeneste.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bangkok

* Hovedstad og største by i Thailand.

* Landes kulturelle og økonomiske senter og står for nær halvparten av landets bruttonasjonalprodukt. En overveiende del av Thailands industrielle vekst har foregått i Bangkok-regionen.

* Bangkok er også et økonomisk senter for denne delen av Sørøst-Asia.

* Flere universiteter, blant andre Thammasat, Chulalongkorn og Asian Institute of Technology.

* Befolkningen i selve Bangkok var i 2010 på 8,2 millioner, mens Stor-Bangkok-regionen hadde 14,6 millioner innbyggere.

(Kilde: Store norske leksikon, Wikipedia) (©NTB)

SISTE: Ekslposjonen har trolig krevd så mange som 27 menneskeliv, hvorav fire utlendinger. Tallet på sårede er 80, men det vil trolig stige.

Den norske sjømannskirken i Thailand har sine kontorer i Pattaya, noe sør for Bangkok. Pressevakt i sjømannskirken i Norge opplyser til ABC Nyheter at de har vært i kontakt med lokalkontoret i Thailand, og at så langt de vet, er det ingen nordmenn som har rammet av eksplosjonen.

Nye funn

Thailandsk politi har, ifølge lokale medier, funnet enda to bomber i tillegg til den som eksploderte.

Et område i sentrum av Bangkok skal ifølge CNN være avsperret av politiet for å ta destruere en bombe.

Trolig motorsykkelbombe

Lokale rapporter tyder på at 12 mennesker er drept og flere dusin er såret, ifølge BBC. Lokalt politi bekrefter at eksplosjonen skyldes en bombe.

Bomben skal ha gått av utenfor helligdommen Erawan i bydelen Chidlom. Denne ligger ved siden av et luksushotell. Erawan er også et populært turistmål, melder NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

BBC s korrespondent på stedet sier ødeleggelsene er massive og at krateret etter eksplosjonen tyder på at det dreier seg om en stor bombeeksplosjon.

Kroppsdeler ligger spredt i gaten etter eksplosjonen, rapporterer AFP.

Eksplosjonen er forårsaket av en bombe, bekrefter politisjefen i Thailand.

– Jeg kan bekrefte at det var en bombe, men vi kan ikke si hva slags type ennå, vi undersøker saken, sier talsperson Praqut Thavornsiri i det nasjonale politiet til AFP.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En av toppsjefene i thailandsk politi opplyser til Reuters at en motorsykkel kobles til eksplosjonen, men det er foreløpig uklart om bomben var festet til en parkert motorsykkel, eller om den ble kastet inn i folkemengden i fart.

UD undersøker

Det norske utenriksdepartementet har ingen indikasjon på at nordmenn er rammet av eksplosjonen i Thailands hovedstad Bangkok, melder NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Den norske ambassaden er i kontakt med lokale myndigheter, men foreløpig er det ingen ting som tyder på at nordmenn er blitt rammet, sier kommunikasjonsrådgiver Veslemøy Lothe Salvesen til NTB.

Opprørere

Thailandske sikkerhetsstyrker har i årevis vært i trefninger med en muslimsk opprørsbevegelse sør i det hovedsakelig buddhistiske landet. Men det hører med til sjeldenhetene at opprørerne har gått til væpnet aksjon utenfor sitt kjerneområde.

En atskillig mer opphetet, og tidvis voldelig, konflikt har rast de siste årene mellom politiske fraksjoner i rikspolitikken. Sammenstøtene har for det meste skjedd i hovedstaden, men ikke i form av bombeeksplosjoner av den type som rammet mandag.

Selv om Erawan er bygget til ære for hinduguden Brahma, besøkes det av tusenvis av religiøse buddhister daglig.

Eksplosjonen skjedde rundt klokka 19 lokal tid (klokka 14 norsk tid).