Israel: Hevnbrann var terrorhandling

Halvannet år gamle Ali Dawabsheh døde i mordbrann på Vestbredden. En barbarisk terrorhandling, sier Israel om angrepet israelske bosettere anklages for.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Huset der det 18 måneder gamle palestinske barnet og familien lå og sov, ble ifølge israelsk politi påtent i morgentimene fredag i landsbyen Duma ved Nablus.

– Vi kom oss ikke fram til soverommet på grunn av brannen. Han ble igjen inne til redningsmannskapene kom, sier Duma-innbyggeren Ibrahim Dawabsheh om fåfengte forsøk på å redde ut den lille gutten.

Alis foreldre og fire år gamle bror kom alvorlig til skade, og jødiske bosettere anklages for å stå bak ildspåsettelse.

Ytterligere ett hus ble påtent i landsbyen, men det sto tomt.

Terror

– Dette er et terrorangrep. Israel handler resolutt mot terror, uansett hvem de skyldige er, sier Israels statsminister Benjamin Netanyahu og lover at «alle midler» skal tas i bruk for å holde gjerningsmennene ansvarlige.

Også forsvarsminister Moshe Yaalon kaller brannen en terrorhandling, mens talsperson Peter Lerner i det israelske forsvaret kaller den barbarisk.

Men palestinske myndigheter mener Israel er ansvarlig.

– Dette hadde ikke skjedd om israelske myndigheter hadde stanset bosetteraktiviteten og beskyttelsen av bosettere, sier talsperson Nabil Abu Rdainah for president Mahmoud Abbas.

– Det er en direkte konsekvens av straffriheten israelske myndigheter har gitt i årtier til bosetterterror, heter det fra den palestinske frigjøringsbevegelsen PLO.

Hevnangrep

Ordet «prislapp» sto skriblet på hebraisk på veggen på huset som ble påtent fredag morgen, opplyser israelsk politi.

Prislapp er betegnelsen jødiske ekstremister bruker på hevnaksjoner. Målet skal være å vise at enhver motstand mot bosetninger på den okkuperte Vestbredden skal ha en pris.

Også moskeer og kirker er blitt utsatt for såkalte prislappangrep. Israelsk politi som har vært med på å fjerne ulovlige bosetningsutposter, har også blitt rammet.

Fordømmer

Også den israelske ambassaden i Oslo fordømmer ildspåsettelsen.

– Vi fordømmer på det sterkeste den barbariske terrorhandlingen som fant sted i landsbyen Duma, heter det i en uttalelse fra ambassaden og ambassadør Raphael Schutz.

– Enhver anstendig person i Israel bør skjemmes i møte med en slik grusom, kriminell og sjokkerende handling. Alle midler vil bli tatt i bruk for å finne de ansvarlige og stille dem for retten, skriver ambassaden og sender sine kondolanser til de pårørende.

Personvernpolicy