Flere funn analyseres på øy i Indiahavet

Det er funnet både en vrakdel og en koffert i strandkanten på øya Reunion. Etterforskere prøver å fastslå om funnene stammer fra det malaysiske flyet som forsvant i fjor.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Torsdag ble en liten koffert i svært dårlig stand funnet på den franske øya Reunion i Indiahavet, nesten på samme sted som en vrakdel ble funnet onsdag, melder nettstedet Linfo.

Både franske, malaysiske og australske eksperter er i sving med å analysere funnene.

En av Boeings egne inspektører er blant etterforskere som har identifisert den to meter lange klaffen som ble funnet onsdag, som en del av en 777-vinge, sier en amerikansk tjenestemann til nyhetsbyrået AP.

Malaysia Airlines' MH370-fly som forsvant i fjor, var en slik modell.

– Det er høyst sannsynlig en vingeklaff fra en Boeing 777. Hovedetterforskeren vår har fortalt det, sier Malaysias visetransportminister Abdul Aziz Kaprawi.

– Uansett hvilken vrakdel som er funnet, må den verifiseres før vi kan bekrefte om den tilhører MH370, sier samferdselsminister Liow Tiong Lai.

Avventer

Havstrømmene kan ha ført vrakresten fra flyet langt av gårde fra et opprinnelig ulykkessted, påpeker havforskere. Kun ett Boeing-fly av typen 777 er antatt å ha forulykket sør for ekvator, nemlig MH370.

Pårørende holder seg avventende.

– Det kommer ikke fra en offisielt bekreftet kilde. Jeg tviler på at det stemmer, sier kinesiske Liu Dongliang, som hadde broren med i flyet som forsvant i fjor.

– Dette er et rykte på linje med andre rykter. Jeg tror det ikke og syns folk skal la være å spre rykter, sier Chen Pu til DPA om flyet kona hans reiste med.

Mysterium

Malaysia Airlines-flygingen MH370 forsvant etter avgang fra Kuala Lumpur i Malaysia i mars i fjor. Målet for flygingen var Beijing, og det er fortsatt et stort mysterium hva som skjedde da flyet forsvant.

Det ble ikke oppfanget noe nødsignal fra Boeing 777-maskinen, som hadde 227 passasjerer og 12 besetningsmedlemmer om bord. I januar erklærte malaysiske myndigheter at alle om bord antas å være omkommet.

Satellittdata har indikert at flyet satte kursen rett sørover etter å ha avveket fra ruta fra Kuala Lumpur til Beijing.

Strømmer

Letingen etter flyet er etter hvert blitt ledet av Australia, som har gjennomført søk i et stort område i det sørøstlige Indiahavet, langt unna Reunion, som ligger øst for Madagaskar. Om vrakdelen viser seg å stamme fra MH370, kan det bli vanskelig å slå fast hvor strømmene har ført delen med seg fra.

– Om dette er MH370, har vraket vært i vannet i godt over ett år. Den kan ha beveget seg så langt at det ikke vil gjøre det enklere å stedfeste nøyaktig hvor flyet er, sier Australias visestatsminister Warren Truss.

Men vingedelen er trolig merket med delnummer som kan spores, slik at opphavet i det minste kan fastslås.

Personvernpolicy