Mexicansk narkokonge jaktes verden over

Artikkelen fortsetter under annonsen

Politistyrker fra Amerika via Europa til Australia samarbeider i jakten på den mexicanske narkokongen Joaquin «El Chapo» Guzman, som rømte fra fengsel tidligere i juli.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nesten tre uker etter Guzmans freidige flukt, sier visedirektøren for det amerikanske narkopolitiet (DEA), Jack Riley, at han er optimistisk med tanke på å fange lederen for Sinaloa-kartellet. Men det vil bli tøft, spår Riley.

– Jakten på ham er en maraton, ikke en spurt. Vi lærte da vi tok ham den første gangen at det ikke var enkelt. Så dette er åpenbart en slags musens lek med katten akkurat nå, sier han.

USA bisto mexicanske myndigheter også i 2014, da Guzman ble tatt etter å ha vært på rømmen i 13 år.

11. juli kom narkobaronen seg fri gjennom en lang tunnel under et høysikkerhetsfengsel utenfor Mexico by. I 2001 flyktet han fra et tilsvarende fengsel ved å skjule seg blant skittentøy som ble sendt bort til vask.

Stort samarbeid

Det er mulig at Guzman har gått i dekning på hjemmebane i den nordvestlige delstaten Sinaloa, men politiet har bedt om hjelp fra flere verdenshjørner i søket.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi jobber sammen med våre mexicanske kolleger med all informasjonen de har sør for grensen, samt andre steder i Sentral- og Sør-Amerika og til og med i Europa og Australia. All informasjonen vi får inn samles for å se det store bildet, sier Riley.

– I flere år hadde Chapo fordelen av at politifolk ikke snakket sammen. Men jeg kan forsikre om at vi nå gjør ting bedre enn vi noen gang. Om jeg var Chapo, ville jeg sett meg over skulderen, fortsetter han.

«Robin Hood»

Etterforskningen av rømlingen er blitt global fordi Sinaloa-kartellet «har følere overalt», mener DEA. De tror det kan komme informasjon langveisfra som kan spore opp enten Guzman eller noen som står ham svært nær.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Samtidig mistenker politiet at Guzman har gjemt seg i fjellene i Sinaloa, der han er blitt en slags Robin Hood blant lokalbefolkningen og er svært populær.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Om jeg var ham og returnerte til Sinaloa der jeg kan kontrollere omgivelsene, ville jeg sannsynligvis hatt en sikkerhetsstyrke som er rivaler av flere politiavdelinger. Da ville jeg vært oppmerksom dersom de «gode gutta» planla et trekk mot meg, sier Riley, som er helt klar på at det ikke vil ta mange år å fange Guzman igjen.

– Nei, og jeg kan fortelle dere hvorfor: Fordi jeg ikke har mange år igjen i denne jobben. Jeg gir meg ikke føre denne fyren er tatt.