Russerne trapper ned i Syria

Det russiske hangarskipet Admiral Kuznetsov forlater om kort tid kysten av Syria og setter kursen hjemover, opplyser det russiske forsvarsdepartementet. Foto: AP / NTB scanpix
Det russiske hangarskipet Admiral Kuznetsov forlater om kort tid kysten av Syria og setter kursen hjemover, opplyser det russiske forsvarsdepartementet. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det russiske forsvaret trapper ned sitt militære nærvær i Syria. Hangarskipet Admiral Kuznetsov og flere andre fartøy setter snart kursen hjemover.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– I tråd med beslutningen tatt av vår øverstkommanderende, president Vladimir Putin, har det russiske forsvarsdepartementet begynt å redusere de væpnede styrkene som er stasjonert i Syria, heter det i en kunngjøring fra departementet fredag formiddag.

Ifølge Russlands forsvarssjef Valerij Gerasimov vil kampgruppen som ledes av hangarskipet Admiral Kuznetsov, være den første til å sette kursen hjemover igjen.

Det var 29. desember, samtidig som Russland og Tyrkia kunngjorde en ny våpenhvile mellom det syriske regimet og opprørere, at Putin varslet at Russland ville trappe ned den militære innsatsen.

Kamper ved Damaskus

Siden våpenhvilen trådte i kraft er det imidlertid meldt om kamper enkelte steder i Syria, særlig i Barada-dalen nordvest for Damaskus. Senest torsdag brøt det ut kamper i området mellom opprørere og regjeringsstyrker støttet av den libanesiske Hizbollah-militsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Regimet hevder at enkelte opprørere i området tilhører gruppen Jabhat Fateh al-Sham, tidligere kjent som Nusrafronten, som ikke omfattes av våpenhvilen. Opposisjonen avviser på sin side at gruppen befinner seg i området.

Syria-eksperten Charles Lister mener det kun er rundt 30 opprørere i Barada-dalen som er tilknyttet den ytterliggående islamistgruppen.

– JFS har en ubetydelig tilstedeværelse i Wadi Barada-området, skriver Lister på Twitter og legger til at dette ikke «på noen som helst måte» berettiger regimet og alliertes offensiv i dalen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Regimet bak bruddene

Tyrkias utenriksminister Mevlut Cavusoglu hevdet torsdag at det er det syriske regimet og allierte grupper som har stått bak alle brudd på våpenhvilen siden den trådte i kraft.

– Alle bruddene på våpenhvilen, inkludert bombardementene, er det regimet, støttespillere eller andre grupper som står bak, sa Cavusoglu etter et møte i New York med FNs generalsekretær António Guterres.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er ikke akseptabelt. Så dette er det største hinderet, sa Cavusoglu med henvisning til de planlagte fredsforhandlingene mellom regimet og opposisjonen i Kasakhstans hovedstad Astana.

Flere syriske opprørsgrupper opplyste mandag at de har lagt samtalene om de planlagte fredsforhandlingene på is fordi de mener regimet har brutt våpenhvilen. Forhandlingene skal etter planen holdes innen utgangen av januar.

Bilbombe i kystby

Samtidig som opposisjonen og Tyrkia anklager regimet for våpenhvilebrudd, anklager regimet opprørerne for det samme. Nyhetsbyrået SANA meldte torsdag at russiske militære i Syria har registrert at opprørere har brutt våpenhvilen i blant annet provinsene Hama, Idlib og Latakia.

Den regjeringskontrollerte kystbyen Jableh, som ligger i Latakia, ble torsdag rammet av en kraftig bilbombe, men ingen har foreløpig tatt på seg ansvaret for angrepet.

Ifølge eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) ble minst 15 personer drept i eksplosjonen, som fant sted i et område der president Bashar al-Assads alawitt-minoritet står sterkt.