Ekspert kritiserer FN for manglende handling i Aleppo

Opprørerne og regjeringsstyrkene har kjempet om kontrollen over Aleppo, som har rundt 2,3 millioner innbyggere og er den største byen i Syria. Foto: Reuters / NTB scanpix
Opprørerne og regjeringsstyrkene har kjempet om kontrollen over Aleppo, som har rundt 2,3 millioner innbyggere og er den største byen i Syria. Foto: Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tønnebomber, angrep på sykehus og bruk av kjemiske våpen er av skrekkhistoriene et ekspertvitne viderebringer fra Syrias beleirede by Aleppo. FN anklages for å stå på sidelinjen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I et uformelt møte med FNs sikkerhetsråd fortalte den syrisk-amerikanske legen Zaher Shaloul fra Chicago om helvetet befolkningen i Aleppo lever i. Han sier at angrep rettes mot legevakter og sykehus regelmessig, noe som gjør at folk dør av sykdommer som enkelt kunne ha blitt behandlet.

Shaloul, som sist besøkte Aleppo i juli, sier han spurte en sykepleier om hva hun ønsket mest fra FN. Hun svarte at hun ønsket hjelp til å evakuere en ti år gammel jente ved navn Shahd, som hadde blitt såret i et tønnebombeangrep og var døende på grunn av mangel på medisin.

– Vi trenger ikke fordømmelser, bønner eller pekende fingre, vi har fått nok av det. Jeg ber dere om å møte folket i Aleppo og se dem som mennesker. Jeg har en forespørsel i tillegg til at Shahd reddes, reis til Aleppo selv og møt legene, sykepleierne og pasientene. Hvis tre leger fra Chicago kunne gjøre det, så kan dere, sier Shaloul til diplomatene. Han viste fram bilder av ofre, ett av dem et barn han sier ble såret i et klorgassangrep.