Én migrasjonsrute er stengt – nye kan åpne

Grensa mellom Makedonia og Hellas er i praksis stengt, noe som har lukket migrasjonsruta nordover i Europa.
Grensa mellom Makedonia og Hellas er i praksis stengt, noe som har lukket migrasjonsruta nordover i Europa. Foto: Marko Djurica / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Migrasjonsruten gjennom Balkan er stengt. EU og Tyrkia skal prøve å stenge Egeerhavet. Men det finnes alternative ruter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bulgarerne er nervøse.

Landet har en 260 kilometer lang grense mot Tyrkia og frykter den nå skal komme under press. Myndighetene har ifølge AFP sendt av gårde 2.000 politifolk, skal forlenge et piggtrådgjerde til rundt 160 kilometer og har gitt hæren videre fullmakter.

De er ikke de eneste som er på vakt.

Når landene på Vest-Balkan i praksis har stengt igjen migrasjonsruten nordover i Europa fra Hellas, er andre land nervøse for at menneskesmuglerne skal flytte rutene til dem.

Plan B

Den tyske avisa Süddeutsche Zeitung kaller det menneskesmuglernes «plan B». Og mener det er mange alternative ruter til og gjennom Europa.

Selv om EU og Tyrkia skulle bli enige om en avtale som i praksis stenger rutene over Egeerhavet ved å returnere alle migranter og flyktninger som ankommer greske øyer.

– Den store x-faktoren er hva som skjer etter at man eventuelt får kontrollen over overfartene fra Tyrkia til Hellas. Hvor kommer det da til å oppstå en ny strøm? For det kan det fort gjøre. Og da har vi et problem på nytt, sier innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Merkel: – Ingen løsning å stenge Balkan-ruta

Vestover

Først og fremst kan trafikken flyttes lenger vest i Middelhavet.

– Når sjøen blir roligere til sommeren, er overfartene fra Libya ventet å stige igjen, skriver Süddeutsche Zeitung.

Libya har i flere år vært preget av lovløshet og kaos uten noen fungerende sentralmakt. I fjor kom det over 150.000 til Italia via Libya. Tallet var 170.000 i 2014.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den tyske avisa mener en annen mulig rute til Europa er den lengre sjøveien mellom Tyrkia og Italia. Financial Times peker også på sjøveien over Svartehavet til Ukraina.

Les også: Sp vil gjeninnføre grensekontrollen

Alternativer

Også innad i Europa finnes det alternative veier.

Etter at Balkan-ruten ble lukket, frykter Italia at menneskesmuglerne nå skal begynne å organisere overfarter fra Hellas for de mange tusen migrantene og flyktningene som har strandet på gresk territorium.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Eller over Adriaterhavet via Albania. Strekket mellom Albania og Puglia blir allerede brukt av narkotikasmuglere, og ifølge avisa La Repubblica blir det nå tilbudt «reisepakker» til Italia for mellom 6.000 og 7.000 euro.

Gerald Tatzgern i Østerrikes innsats mot menneskesmugling mener allerede å merke større aktivitet i de kriminelle gjengene som står bak transportene.

– Det starter allerede langs den tyrkisk-syriske grensa. Folk transporteres ikke bare til Hellas, men direkte fra Tyrkia til Bulgaria og så antakelig videre til Romania, sier han til AFP.

Les også: Flyktninger i Hellas: – Vi kommer til å bli her selv om vi dør

Langvarig

Verden opplever sin største flyktningkrise siden andre verdenskrig, og det er en erkjennelse i EU-systemet av at dette er utfordringer Europa kommer til å måtte håndtere i mange år.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Og så lenge millioner av mennesker er på flukt i Europas nabolag, vil det være store penger å tjene for menneskesmuglere. Ifølge det europeiske politisamarbeidet Europol tjente de inntil 6 milliarder euro i fjor. Det er over 56 milliarder kroner etter dagens kurs.

– Dette markedet er styrt av menneskesmuglere som tjener veldig gode penger på dette. Vi vet kriminelle nettverk er kreative, og det er stor fare for at de kommer til å være det her også, sier Listhaug.

Les også:

Ungarn styrker vaktholdet på grensa i sør

EUs avtale med Tyrkia kan være ulovlig - og vil bli stoppet av veto

Mulige flyktningruter:

* Vestbalkanruten: Fra Tyrkia via Hellas, Makedonia, Serbia, Ungarn og Østerrike til Tyskland. Dette var den foretrukne ruten fram til Ungarn stengte grensen i september.

* Den alternative vestbalkanruten: Går fra Serbia via Kroatia og Slovenia til Østerrike og unngår dermed Ungarn. Denne ruten har også langt på vei blitt stengt etter at både Østerrike og Slovenia har reist nye grensegjerder. Når Makedonia nå har stengt grensen mot Hellas, stenges i praksis begge rutene.

* Hellas-Albania-ruten: Fra Hellas via Albania, Montenegro, Bosnia til Kroatia. Ruten er lite brukt så langt. Det fjellrike terrenget gjør det vanskelig å ta seg fram her. Ruten støter dessuten deretter på de stengte grensene mot Slovenia og Østerrike.

* Adriaterhavsruten: Fra Hellas via Albania til Italia. Unngår de stengte grensene lenger nord på Balkan, men så langt er det ikke meldt at den er tatt i bruk.

* Den sentrale middelhavsruten: Fra Libya til Italia. En etablert rute som helt unngår Balkan, men innebærer en farlig sjøreise. Tilspissingen av borgerkrigen i Libya har gjort den mindre attraktiv enn tidligere.

* Svartehavsruten: Fra Tyrkia via Ukraina til Polen. Et sikrere alternativ til balkanrutene, men lite brukt så langt.

(Kilde: Financial Times)