Blair innrømmer «feil» i Irak-krigen

Tidligere statsminister i Storbritanni, Tony Blair, innrømmer nå også at terrorgruppen IS delvis er et produkt av Irak-krigen.
Tidligere statsminister i Storbritanni, Tony Blair, innrømmer nå også at terrorgruppen IS delvis er et produkt av Irak-krigen. Foto: Brendan Mcdermid / Reuters

Etterretningsopplysningene var «feil» i forkant av Irak-krigen, innrømmer den tidligere statsministeren. Tony Blair aksepterer også at krigen delvis skapte terrorgruppen IS.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere britiske media vier søndag stor plass på uttalelsene fra Tony Blair.

«Jeg beklager det faktum at etterretningsopplysningene vi fikk var feilaktige», sier han blant annet i et intervju som skal sendes av CNN Europa.

Irak-krigen var ledet av USA og Storbritannia og den førte til slutt til at Saddam Hussein ble fjernet som Iraks statsleder i 2003 og senere drept.

«Jeg beklager også enkelte feil i planleggingen og vår forståelse av hva som ville skje etter at regimet var fjernet», skriver blant annet avisen The Guardian.

Les også: Putin anklager Vesten for dobbeltspill

På spørsmål om krigen var «hovedårsak» til fremveksten av terrorgruppen IS som nå herjer i Syria og Irak, svarte Blair at «det er elementer av sannhet i det».

I følge BBC sier han at «de av oss som fjernet Saddam» har noe ansvar for dagens situasjon i Irak.

Uttalelsene hans blir satt i sammenheng med en forventet rapport fra Chilcot-granskningen av Irak-krigen, og at den tidligere toppolitikeren ønsker å komme kritikk i forkjøpet.

Blair skal ha fått lese rapportens konklusjoner og opplysninger knyttet til sine beslutninger som statsminister i forkant av krigen.

Personvernpolicy