Gullkampen langrenn: Norge – Sverige 90 – 21

Petter Northug (til høyre) er en av grunnene til at Norge knuser Sverige i langrennsgull.
Petter Northug (til høyre) er en av grunnene til at Norge knuser Sverige i langrennsgull. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Norge knuser Sverige i langrennsgull med 90–21 siden 1990. Svenskene er virkelig en lillebror i sporet. – Helt overlegne, sier Torgny Mogren til NTB.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fredag misset svenske Stina Nilsson som favoritt i sprinten. Maiken Caspersen Falla tok tittelen.

Den tidligere svenske verdensmesteren og storløperen Mogren er del av statistikken. Han bommet grovt med sitt gull-tips.

– Jeg visste jo at Norge var helt overlegne, men ikke så veldig. Oi, det var mye, sier Mogren til NTB og tygger litt på tallene.

Han vant i VM i 1993. – Sverige har jo hatt flere mesterskap hvor det ble "helt rent" for medaljer.

– Føler Sverige seg som en lillebror?

– Det kan kanskje være litt slik, men noe av det er vel skapt av mediene. Jeg synes det på damesiden har vært mye bra samarbeid. De norske løperne har jo virkelig vist at de syntes synd på Charlotte Kalla og bedt henne med på trening.

– Blant gutta er det annerledes. Og i Petter Northug har svenskene en løper de kan bruke litt sinne mot. Her har langrennssporten fått fram en "bad boy", og mange svensker mener det viktigste av alt er at Northug ikke vinner, sier Mogren.

Svensk ekspert: – Vi ble til og med utklasset av Northug

Langt utenfor

TV 2-profil Ernst Lersveen har dekket langrenn i over 30 år. Han misser grovt (78–76) da NTB ber ham tippe gullfordelingen i de 20 siste mesterskapene (VM og OL).

Den svenske skilegenden Torgny Mogren. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Den svenske skilegenden Torgny Mogren. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

– Oi, det var en katastrofebom. Jeg ble blendet av noe her. Dette viser jo hvilken stormaktNorge er i langrenn. Men vi skal også huske at det var tvert om på 1980-tallet, sier Lersveen til NTB.

– Langrennsfamilien er så liten at den trenger at flere får en del av gullene. Det ville bare vært stimulerende. Bortsett fra mange norske gull håper jeg at Johan Olsson vinner femmila, Krista Pärmäkoski 10 kilometer og Matti Heikkinen 15-kilometeren.

– Så hadde det vært fint om Tyskland tok et gull, men det tror jeg ikke skjer. Det er tyskerne som betaler hele regningen for verdenscupen langrenn gjennom sine sponsorer.

– Sverige ser på Norge som en storhet i langrenn. De gjør det nok med litt oppgitthet, særlig etter den voldsomme norske suksessen blant jentene, sier Lersveen.

Les også: Svensk journalist refser Emil Iversen etter påstått sex-spøk

En gang

Sverige har bare slått Norge i langrenn i ett eneste mesterskap siden 1990. Det skjedde i Torino-OL 2006. Der tok svenskene tre gull mot Norges null.

Det er eneste gang på 26 år at norske langrennsløpere skjøt blankt med tanke på seirer. For Sverige har det hendt ni ganger i samme periode 1991–2015.

Kjønnsfordelingen gull for hele perioden: Kvinner: 34–6, menn: 56–15.

Les også:

Northug: – Jeg var en kronidiot

Bjørgen: – Skremmende hvor fort 16 år går

FIS-president: – Passer bedre på griser og okser enn idrettsutøvere