Hagen slapp fra velt i stor fart med små skader

VELT: Edvald Boasson Hagen satt godt plassert i feltet da det dundret inn mot mål, men han endte etappen på hofta på asfalten.
VELT: Edvald Boasson Hagen satt godt plassert i feltet da det dundret inn mot mål, men han endte etappen på hofta på asfalten.

Første etappe ble vunnet av Mark Cavendish, men også preget av voldsomme velt for både sammenlagtfavoritter og Norges håp Edvald Boasson Hagen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pappa Odd Erik Hagen er sikker på at Edvald Boasson Hagen rister av seg lørdagens stygge velt i Tour de France-åpningen temmelig fort.

Den norske sykkelstjernens foreldre, Odd Erik og Signe, sto i målområdet og så sønnen gå over ende på de siste hundre meterne i Tour de France-åpningen på Utah Beach. Umiddelbart etter målgang jublet de begge høyt for triumfen til Boasson Hagen-lagkamerat Mark Cavendish – før det gikk opp for dem at sønnen var blant rytterne som hadde gått i bakken noen sekunder tidligere.

Etter at hovedpersonen hadde snakket med norsk presse, la han turen bortom foreldrene for å forsikre dem om at han trolig ikke hadde pådratt seg alvorlige skader.

Den beskjeden ble naturligvis mottatt med stor glede.

– Jeg sier alltid at det er samme hvilken plass han kommer på, så lenge han er like hel. Og skrubbsår har han jo vendt seg til, sa mamma Signe til NTB etterpå.

Pappa Odd Erik tror ikke sønnen har den dramatiske velten i bakhodet når han går løs på oppgavene som nå venter.

– Han glemmer dette fort. Han har etter hvert vært i bakken så mange ganger, at sånn er det. Så lenge det ikke er noe brudd, skal dette gå bra, sa han.

Kjørt ned bakfra

Spurtkanonene gjorde som ventet opp om seieren på åpningsetappen i Tour de France. Spurttoget til Alexander Kristoff har måttet tåle mye kritikk i løpet av vårsesongen, og etter å ha blitt slått av sine spurtkonkurrenter på den innlagte mellomspurten underveis, klarte ikke 28-åringen og hans lagkamerater å henge med når André Greipel og Marcel Kittel toget oppover med spurttogene sine mot mål.

Når det i tillegg gikk en stygg velt med bare noen få hundre meter, var det en liten gruppe som gjorde opp om seieren.

Der var Mark Cavendish best, og vant foran en av de andre favorittene Marcel Kittel. Det ble britens 27. etappeseier og hans første gule trøye.

Kristoff kjørte inn til en 8.-plass, mens Edvald Boasson Hagen var en av rytterne som gikk i bakken rett før målgang. Nordmannen synes det hele var ubehagelig og surt.

– Jeg ble kjørt ned bakfra. Det er skrubbsår, vi får håpe det går greit, sa Boasson Hagen på TV 2s sending etter rittet.

Tidlig brudd

Lørdag ble sommerens sykkeleventyr i Frankrike tråkket i gang med 188 kilometer fra Mont-Saint-Michel til Utah Beach Sainte-Marie-du-Mont, og Tourens åpningsetappe ble akkurat like dramatisk som forventet.

Et brudd med rytterne Paul Voss, Jan Bárta (begge fra Bora-Argon 18), Leigh Howard (IAM), Anthony Delaplace (Fortuneo). Alex Howes (Cannondale) kom seg av gårde, og tyske Voss sikret seg Tourens første trøye da han var først over begge fjerdekategoristigningene på den første etappen. 30-åringen skal dermed kjøre med polkadott-trøya søndag.

Favoritten veltet

VELT: Alberto Contador er en av favorittene til å vinne Tour de France 2016, men endte første etappe slik: blodig og forslått. Foto: Kenzo Tribouillard / AFP
VELT: Alberto Contador er en av favorittene til å vinne Tour de France 2016, men endte første etappe slik: blodig og forslått. Foto: Kenzo Tribouillard / AFP

Med 78 kilometer igjen fikk mange spanske sykkelfans hjertet i halsen. I en høyresving gikk sammenlagtfavoritt Alberto Contador i asfalten i møte med en trafikkøy sammen med en lagkamerat og Chris Froomes hjelperytter Luke Rowe. Spanjolen havnet et stykke bak hovedfeltet, men skrubbet seg kraftig opp på høyre skulder og lår.

– Dette er nitrist. Rett og slett, sa TV 2-kommentator Christian Paasche etter velten.

– Dette kan være en av de største favorittene som er ute av det, mente ekspert Johan Kaggestad.

For to år siden måtte Contador bryte Touren på den tiende etappen etter å ha pådratt seg et beinbrudd, men denne gangen var spanjolen raskt tilbake på sykkelen. Og med hjelp fra lagkameratene kom 33-åringen seg tilbake til hovedfeltet.

Greipel vant mellomspurten

Med kun fire mann igjen i bruddet var det spurtpoeng å kjempe om for hovedfeltet med knappe 60 kilometer igjen. André Greipel var først av spurtkanonene og sikret seg elleve poeng, etterfulgt av Marcel Kittel (ti poeng), Peter Sagan (ni) og Bryan Coquard (åtte). Alexander Kristoff fikk to poeng i mellomspurten, mens Edvald Boasson Hagen tok med seg ett.

Første etappe var en etappe for de aller raskeste, og spurtlagene hadde full kontroll på bruddet slik at det ble en massespurt da hovedfeltet trillet inn i årets første målby.

Der var Cavendish sterkest. Dermed starter han i gult på søndagens etappe til Cherbourg-en-Cotentin.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus