Andreas Thorkildsen legger opp som spydkaster

Andreas Thorkildsen gir seg som spydkaster. Her er Thorkildsen under Bislett Games 2014.. Foto: NTB scanpix.
Andreas Thorkildsen gir seg som spydkaster. Her er Thorkildsen under Bislett Games 2014.. Foto: NTB scanpix.

Andreas Thorkildsen (34) avslutter karrieren og kommer ikke til å satse mot OL i Rio. Sportssjef Ronny Nilsen legger ikke skjul på at han synes det er trist.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var Dagbladet som først omtalte saken etter at Thorkildsen selv offentliggjorde beslutningen på Instagram.

– Jeg fikk beskjed for et par dager siden om at ikke alt fungerte som det skulle. Han var jo gjennom en omfattende operasjon i fjor, sier Nilsen til NTB.

«Jeg har bestemt meg for å avslutte karrieren som profesjonell spydkaster. Det har vært en morsom reise. Takk for all støtte disse årene. Og takk til alle som har hjulpet meg», skriver 34-åringen.

I en pressemelding skriver Norges Friidrettsforbund at hofteskaden han har slitt med i lengre tid er hovedgrunnen til at han legger opp.

Det store gjennombruddet fikk Thorkildsen under OL i Aten i 2004 da han sikret gullet og skapte en aldri så liten sensasjon. Deretter var han i verdenstoppen helt fram til og med OL i London i 2012.

Stor belastning

– Andreas Thorkildsen har de siste årene vært plaget av en hofteskade som har hindret han i å konkurrere. Han ble operert for skaden i 2014, og har siden drevet omfattende opptrening for å komme tilbake på internasjonalt toppnivå og satse mot OL i Rio. Dessverre så tåler fortsatt ikke hoften belastningen det er å kaste med full fart i tilløpet. Derfor har Andreas bestemt seg for å avslutte en fantastisk karriere, skriver forbundet.

Det er ingen tvil om at belastningen på kroppen har vært stor gjennom disse årene han har konkurrert i verdenstoppen, og flere ganger har han slitt med skader som har gjort det vanskelig for ham.

Men etter OL-gullet i Aten har pilene stort sett pekt oppover. OL-gullet i Aten var starten på eventyret, og deretter har han sikret tre sølv- og en gullmedalje i VM. Sølvmedaljene kom i 2005, 2007 og 2011, mens han kastet til gull i Berlin i 2009. Han forsvarte også OL-gullet sitt i Beijing i 2008, og var europamester både i 2006 og 2010.

På topp

Etter EM i Barcelona i 2010 var Thorkildsen på toppen av karrieren som regjerende olympisk-, verdens- og europamester, men nedturen begynte så smått i VM i Daegu i 2011, da han «bare» klarte sølvet.

– Andreas har hele tiden visst at det ville bli en lang vei å komme tilbake. Det var jo lenge snakk om at han skulle komme tilbake i løpet av fjoråret, men valgte å utsette det til i år, forteller Nilsen.

– Etter at han begynte å trene for fullt har jeg fått mange gode tilbakemeldinger. Mye av treningen er gått bra, fortsetter han, men det har altså ikke gått bra nok.

Ronny Nilsen forklarer til NTB at det kan ha vært problemer med å kaste med stor nok kvalitet på trening som har gjort at spydesset har valgt å legge spydet på hylla.

– Han er i USA i øyeblikket og kommer hjem i uke 21 (etter 23. mai). Da kan han selv forklare hva årsaken er til at han avslutter karrieren, sier Ronny Nilsen.

Thorkildsen har den norske rekorden med 91,59 meter. Han har også olympisk rekord på 90,57 meter. Han er den eneste nordmannen med to OL-gull i friidrett.

Andreas Thorkildsen:

* Alder: 34 (født 1. april 1982 i Kristiansand)

* Yrke: Spydkaster

* Klubb: Kristiansand

* Trener: Åsmund Martinsen

* Personlig rekord: 91,59 meter (Bislett 2006)

* Utvalgte meritter, OL: 2 gull, VM: 1 gull og 3 sølv, EM: 2 gull, Diamond League: 1 sammenlagtseier, NM: 8 gull (6 kongepokaler).

* Aktuell: Offentliggjorde onsdag at han legger opp som spydkaster.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus