Meny

Kaos 100 dager før OL-festen i Rio

OL-ilden beveger seg stadig i retning Rio. Foto: Stringer / Reuters

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Brasil har lovet en forrykende olympisk fest i Rio, men 100 dager før OL-starten sliter vertskapet med marerittaktige politiske og økonomiske problemer.

Fantastisk natur kombinert med den velkjente brasilianske varmen burde i utgangspunktet bety at de 10.500 idrettsutøverne fra 206 ulike land, og de 450.000 turistene som er ventet til Rio de Janeiro, kan se fram til spektakulære OL-dager i august.

Arrangøren hevder hardnakket at 98 prosent av anleggene er ferdigstilte, og presidenten i Den internasjonale olympiske komité, Thomas Bach, har lovet «strålende sommerleker».

Faktum er imidlertid at tidenes første olympiske leker på søramerikansk jord har store utfordringer å hanskes med.

Elleve døde

Mandag bekreftet representanter for OL-arrangøren at elleve personer har mistet livet i byggingen av de mange anleggene som skal benyttes i Rio. Det kaster uhyggelige skygger over lekene.

Den politiske situasjonen i Brasil er også særdeles uavklart. President Dilma Rousseff anklages for å ha trikset med nasjonalregnskapet i forkant av valget i 2014 og risikerer riksrett. Dermed kan hun være historie i god tid før OL-ilden tennes om 100 dager.

Brasilianske medier spekulerer i at Roussef blir erstattet med visepresident Michel Temer, men også han risikerer riksrett. Utenkelig er det heller ikke at det politiske kaoset kan føre til demonstrasjoner i det øyeblikk Sør-Amerikas største land får hele verdens søkelys rettet mot seg.

På toppen av det hele kommer høy kriminalitet, zikaviruset og en økonomi som langt fra er den beste. Det har fått mange til å stille spørsmål ved om den jevne brasilianer i det hele tatt vil omfavne sommerens idrettsfest på hjemmebane.

– Lekene er en stor fest, men vi fester kun når vi er glade, sier Pedro Trengrouse. Han er tilknyttet den Rio-baserte tenketanken Fundacao Getulio Vargas som idrettsekspert.

Ny situasjon

Da Rio ble tildelt sommerlekene helt tilbake i 2009, var Brasil et sambadansende økonomisk vidunder. I dag er økonomien nærmest i fritt fall, og arbeidsledigheten har steget til 10,2 prosent. Landets kredittverdighet er i tillegg redusert drastisk.

Pengebruken er så stram at selv ikke alle statsansatte, blant dem sykehuspersonell, har fått den lønnen de har krav på.

Også OL-arrangøren har måttet kutte kraftig i sine budsjetter. Utgifter til printerblekk og tribuneplasser på roarenaen er blant postene som har blitt barbert.

Arrangørene hevder at ingenting viktig gjenstår å få på plass før lekene starter, men tiden begynner likevel å løpe fra dem. En forlengelse av t-banesystemet i OL-området er planlagt åpnet så sent som 1. juli, bare fem uker før ilden tennes, og i februar kom det alarmerende signaler om man er i tidsnød også med hensyn til denne fristen.

I forrige uke kollapset i tillegg deler av sykkelsti og raste ut i havet. To mennesker ble drept.

Forurensning

Lite skal i tillegg være gjort for å stoppe kloakk og søppel fra å sive ut i havnebassenget der brettseilerne og seilerne skal gjøre opp om sine OL-medaljer.

– Det er veldig forurenset her. Blir du syk, er du ferdig, sa Hongkongs gullhåp i brettseiling, Lee Lai-shan, til South China Morning Post nylig.

85.000 politimenn og soldater skal sørge for sikkerheten i Rio under lekene. Det er dobbelt så mange som arrangørene i London sysselsatte for fire år siden. Målet er å slå hardt ned på kriminaliteten i byen.

Samtidig har det vært påpekt at Brasils sikkerhetsstyrker har liten erfaring i å håndtere og bekjempe terrorisme. Brasils antiterrorsjef Luiz Alberto Sallaberry sa nylig til nettstedet G1 at risikoen for terrorangrep er «høynet».

Spørsmålstegnene foran OL er med andre ord mange. Onsdag er det 100 dager til ilden tennes.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus