McAuley sørget for nordirsk fotballfest

Nord-Irlands Gareth McAuley feirer lagets første mål i et EM noen gang. Foto: Robert Pratta/Reuters/NTB scanpix Foto: Robert Pratta / Reuters

Dødballaget Nord-Irland levde opp til sitt rykte og slo Ukraina 2-0 i Lyon. Gareth McAuley scoret nordirenes første målscorer i et EM før Niall McGinn sørget for tomålsseier på overtid.

I øs pøs regnvær kunne Nord-Irland feire tre viktige poeng i det som var lagets beste sjanse til å melde seg på i kampen om avansement. I åpningskampen ble det 0-1-tap for Polen, i siste runde venter Tyskland.

Den 36 år gamle West Bromwich-stopperen Gareth McAuley ble den store helten for nordirene. Foran et grønt folkehav stanget han inn vinnermålet fra fem meter på et frispark slått av Oliver Norwood fem minutter ut i annen omgang. Med regnet piskende i ansiktet stormet han mot nordirene på tribunen før han ble overfalt av lagkamerater i lykkerus.

Hagl-trøbbel

Nord-Irland har fått merkelappen som mesterskapets dødballag etter at 9 av lagets 16 mål i kvalifisering kom på dødball. McAuley scoret tre av dem.

Sånn sett burde Ukraina vært forberedt, men også i første omgang slapp Nord-Irland til på dødball. Headingen til Craig Cathcart på et hjørnespark gikk utenfor. Det var omgangens eneste mulighet.

Etter hvilen ble det mer sving på sakene i Lyon. Scoringen satt for alvor fyr på kampen, før dommer Pavel Královec valgte å sende spillerne i tunnelen da store hagl deiset i gressteppet rett før timen var spilt.

Etter et par minutter satte den tsjekkiske dommeren kampen i gang igjen, og Ukraina presset etter hvert på for utligning. Den kom aldri, selv om de gulkledde hadde sine sjanser.

Reddet

Jevgen Seleznjov headet reddet på Nord-Irland-keeper Michael McGovern på et hjørnespark, mens Viktor Kovalenko hadde to skuddforsøk med fem minutters mellomrom. Det første, en kanon fra 17 meter, gikk like utenfor McGoverns høyre kryss.

På overtid kontret Nord-Irland inn 2-0. Niall McGinn smalt ballen i mål på et godt skudd. Målet kan vise seg å bli særdeles viktig for Nord-Irland med tanke på målforskjell og et mulig avansement.