Norge - Kroatia: 2 - 0Berget-show på norsk jubelkveld

Jo Inge Berget herjet med Kroatia-kaptein Darijo Srna og sto bak to herlige mål da Norge skapte full EM-feber med 2-0-seier søndag.

Norge – Kroatia 2-0:

EM-kvalifisering fotball menn søndag, gruppe H:

Norge – Kroatia 2-0 (0-0)

Ullevaal stadion

26.751 tilskuere

Mål: 1-0 Jo Inge Berget (51), 2-0 Vedran Corluka (selvmål 69).

Dommer: Viktor Kassai, Ungarn.

Gult kort: Sime Vrsaljko (36), Marcelo Brozovic (50), Ivica Olic (71), Kroatia, Vegard Forren (38), Alexander Søderlund (59), Tom Høgli (75), Norge.

Lagene:

Norge (4-2-3-1): Ørjan H. Nyland – Omar Elabdellaoui, Even Hovland, Vegard Forren, Tom Høgli – Alexander Tettey, Stefan Johansen (Håvard Nordtveit fra 90.) – Per Ciljan Skjelbred (Håvard Nielsen fra 90.), Markus Henriksen, Jo Inge Berget – Alexander Søderlund (Valon Berisha fra 90.).

Ubenyttede reserver: Rune A. Jarstein, André Hansen – Stefan Strandberg, Martin Ødegaard, Ole Kristian Selnæs, Haitam Aleesami, Martin Linnes, Veton Berisha, Ruben Yttergård Jenssen.

Kroatia (4-2-3-1): Danijel Subasic – Darijo Srna, Vedran Corluka, Domagoj Vida, Sime Vrsaljko – Ivan Rakitic (Nikola Kalinic fra 72.), Luka Modric – Ivan Perisic, Marcelo Brozovic, Marko Pjaca (Ivica Olic fra 64.) – Mario Mandzukic.

Ubenyttede reserver: Ivan Vargic, Lovre Kalinic – Danijel Pranjic, Dejan Lovren, Andrej Kramaric, Marko Leskovic, Ante Rebic, Milan Badelj, Mijo Caktas, Marin Leovac.

Norges hjemmekamper under Per-Mathias Høgmo:

Dette er hjemmekampene siden Høgmo ble Norges landslagssjef:

• Island 1-1 (Oslo)
  • Skottland 0-1 (Molde)
  • Russland 1-1 (Oslo)
  • Forente arabiske emirater 0-0 (Stavanger)
  • Italia 0-2 (Oslo)
  • Bulgaria 2-1 (Oslo)
  • Estland 0-1 (Oslo)
  • Sverige 0-0 (Oslo)
  • Aserbajdsjan 0-0 (Oslo)
  • Kroatia 2-0 (Oslo)
  • 2 seirer, 5 uavgjorte, 3 tap (mål 6-7)

For første gang på lenge runget taktfaste «Norge»-rop og «Seier'n er vår» på et fullsatt Ullevaal, og tre døgn etter at Per-Mathias Høgmos utvalgte entret banen i Bulgaria for å klore seg til 3.-plassen er de forbi Kroatia og ligger an til Frankrike-tur uten omspill.

– Jeg sa til gutta at de skulle spille med hjertet og ha iskalde hoder. Vi var best og vant veldig fortjent, sa en stolt Høgmo etter kampen.

Kroatias landslagssjef Niko Kovac ga ham rett.

– Norge spilte med hjertet, det gjorde ikke vi. Da kan man ikke vinne uansett hvor store stjerner man har, sukket han.

Etter en jevn første omgang med én sjanse til hvert lag innledet Kroatia forrykende i 2. omgang, og spissen Mario Mandzukic hadde i omgangens fem første minutter tre store sjanser til å gi laget sitt ledelsen.

Ineffektiviteten ble knallhardt straffet da Berget i det 51. minutt scoret et mål som kan leve lenge i norsk fotballhistorie. Det minnet ikke så lite om Lars Bohinens skuddfinte som senket Italia i 1991.

Som i Bulgaria var det et frispark som sendte Norge foran. Stefan Johansens serve ble halvklarert, men Vegard Forren så sitt snitt og klinte til. Via en motspiller havnet ballen hos Berget ved lengste stolpe. Iskaldt vendte han av Srna og bredsidet ballen i mål.

Tørken over

Dermed tok 338 minutters norsk måltørke på Ullevaal slutt. Ikke siden Håvard Nielsens vinnermål mot Bulgaria i oktober i fjor hadde Norge scoret på hjemmebane. Siden hadde Estland, Sverige og Aserbajdsjan holdt nullen der.

Kroatia prøvde å kjempe seg inn i kampen igjen, men ble feid over ende av et norsk lag der ferdighetene så ut til å vokse i takt med selvtilliten. Antatt overlegne kroatiske spillere ble flere ganger ydmyket.

Verst gikk det ut over Srna, som i det 69. minutt ble lurt av Berget igjen. Markus Henriksen spilte frem venstrekanten, som solgte Srna en finte og danset forbi ham. Skuddet gikk i taklingsfoten til midtstopper Vedran Corluka og forsvant i mål ved nærmeste stolpe. UEFA bestemte senere at 2-0 var et selvmål.

Berget var ikke ferdig, og han spilte frem både Per Ciljan Skjelbred (med hælen) og Henriksen til store sjanser før Alexander Søderlund var nær ved å bryte sin måltørke på landslaget. Hans nikk på hjørnespark ble reddet på streken.

Heltent

Lagkaptein Skjelbred var tilbake fra start som eneste endring i laget som vant i Bulgaria torsdag. Et tent norsk lag jobbet knallhardt sammen og ga ikke Kroatias teknikere mye rom til å utfolde seg.

Norge kom til tre tidlige hjørnespark, men brukte tid på å sette gjestenes forsvar på alvorlige prøver. Lagene hadde bare en sjanse hver i første omgang, begge etter frispark.

I det 28. minutt vant Søderlund et frispark midt på Kroatias halvdel, og som i Sofia holdt det på å bli uttelling av kombinasjonen serve fra Johansen og avslutning fra Forren. Keeper Danijel Subasic gjorde seg stor og avverget med lårene.

Rett før pause var det Ørjan Nyland som måtte vise klasse. Markus Henriksen felte Luka Modric, og Ivan Rakitics frispark ble headet ut i feltet av midtstopper Corluka. Mandzukic styrte ballen mot hjørnet, men Nyland kastet seg og slo den ut.

Tre nye Mandzukic-sjanser fulgte raskt etter pause, men resten av kvelden handlet om Norge, og om Jo Inge Berget.

Jo Inge Berget jubler for sin andre scoring i EM-kvalifiseringskampen mellom Norge og Kroatia på Ullevaal stadion i Oslo søndag kveld. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)