Nytt steg fremover for Høgmo

Artikkelen fortsetter under annonsen

Per-Mathias Høgmo ville ikke bruke store ord etter sin største kveld som Norges landslagssjef. – Vi tar små steg fremover fra kamp til kamp, og i dag tok vi et nytt, sa han.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Med fortjent 2-0-seier revansjerte Norge det ydmykende 1-5-tapet for Kroatia i mars og klatret forbi kroatene i EM-kvalifiseringen.

Bakgrunn: Berget-show på norsk jubelkveld

– Jeg er veldig stolt av måten spillerne holdt seg til planen. Det var som ventet en tett kamp i første omgang, men vi begynte å finne rom etter pausene. Da fikk vi gjennombrudd, skapte sjanser og fikk to flotte mål fra Jo Inge (Berget), sa han.

– Vi så tidlig at kampbildet ble som vi ønsket, og i pausen sa jeg «fortsett», men jeg oppfordret også til at vi skulle komme enda mer med backene, få flere dybdeløp og enda flere bakromsløp fra Markus (Henriksen). Da ville det åpne seg.

Høgmo ventet at laget skulle komme stadig sterkere.

– Vi er godt trent, det så vi i Bulgaria, og jeg ventet at vi kom til å ta over kampen etter hvert. Kontringsspillet vårt ble bedre og bedre, sa han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En «duracell-kanin»

Etter 1-0-scoringen fanget TV-kameraene landslagssjefen idet han svært engasjert ga Berget instrukser.

– Jeg har sett i Malmö at scoringene gjør noe med entusiasmen hans. Da blir han en «duracell», og jeg sa at nå må du gire opp defensivt også, og stenge siden din.

Berget lurte Kroatias meritterte kaptein Darijo Srna trill rundt ved begge Norges scoringer, og flere andre ganger i løpet av kampen.

– Når Jo Inge får litt plass, scorer han mål. Det så vi både mot Salzburg og Celtic i mesterligakvalifiseringen. Jeg er ikke overrasket over det han gjorde i dag, og nå kan vi vel glemme Bohinens skuddfinte og skrive en ny historie, sa han etter 2-0-seieren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dødballstyrke

Som i Sofia var det en dødball som sendte Norge foran. Der har laget tatt store steg.

– Å beherske dødball er ekstremt viktig i internasjonal fotball. All honnør til Sigurd (Rushfeldt), Jarl (Torske) og Frode (Grodås) for måten de jobber med det. Gutta tror nå at hver gang vi har dødball så kommer vi til å score, sa han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Høgmo så laget sitt score først for femte gang på åtte EM-kvalifiseringskamper, etter å ha kommet under i kamp etter kamp i hans første år som landslagssjef.

– Som fagmann er det en glede å se spillerne vokse, og måten vi håndterer en ledelse er også gledelig. Vi «pælmer» ikke bort ballen, men holder i den og trer gjennom ledd. Vi skapte enda mer da vi ledet.

Han likte at Kroatias landslagssjef Niko Kovac berømmet Norge for å spille med hjertet.

– Jeg sa til gutta at de skulle spille med hjertet og ha iskalde hoder, sa han.

Styrer selv

Etter 1-5-ydmykelsen i Zagreb i mars har Norge nå holdt nullen fire ganger på rad og klatret inn på direkte EM-plass før de to avgjørende kampene i oktober. Fortsatt er det sannsynlig at Norge må vinne i Roma i siste runde for å slippe treeromspill.

– Faktum er at nå styrer vi det selv, og det er ikke uvesentlig. Før vi reiser til Italia skal vi møte Malta her, og det er «tighte» kamper hele veien. Nå skal spillerne hjem for å spille viktige klubbkamper og få viktig påfyll, sa Høgmo og rakk å takke publikum for støtten før han fikk spørsmål om Norges muligheter.

– Vi har gode muligheter til å slå Malta, sa han.

En kamp og ett steg av gangen.

Les også: Bergets drømmeuker toppet på Ullevaal