Bilsportforbundet godkjente Andrettis søknad om Formel 1-plass – drøm rykket nærmere

Michael Andretti jobber videre for en Formel 1-plass. Foto: Paul Sancya / AP / NTB
Michael Andretti jobber videre for en Formel 1-plass. Foto: Paul Sancya / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det internasjonale bilsportforbundet opplyser mandag at Michael Andretti og hans team oppfyller alle nødvendige kriterier for å etablere et Formel 1-lag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Godkjenningen er et viktig skritt på veien mot å utvide dagens startfelt i Formel 1-VM fra ti til elleve lag. Kanskje kan det skje allerede i 2024.

Beslutningen som er tatt av det internasjonale forbundet garanterer ikke på noen måte at Andretti-laget får plass i bilsportens mest prestisjetunge sirkus. Selskapet Andretti Global og bilpartneren Cadillac må nå dokumentere sin kommersielle verdi overfor Formel 1-rettighetsinnehaveren Liberty Media og de eksisterende VM-lagene.

De øvrige ti lagene er ikke spesielt positivt innstilt til å utvide startfeltet med ytterligere to biler. Red Bull er blant dem som har hevdet at det ikke vil gi mening å gi ytterligere et lag innpass.

Mandagens FIA-kunngjøring er samtidig et første og viktig skritt i retning av at «Andretti Cadillac» kan få realisert sin Formel 1-drøm.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«FIA er forpliktet til å godkjenne søknader som samsvarer med søknadskriteriene, og vi har fulgt denne prosedyren for å avgjøre at Andretti Formula Racing LLCs søknad kan gå videre til neste trinn i søknadsprosessen,» sier presidenten i Det internasjonale bilsportforbundet (FIA), Mohammed bin Sulayem, i en uttalelse.

«Jeg gratulerer Michael Andretti og teamet hans med en grundig søknad», legger han til.

FIA skal ha mottatt søknader fra sju aktører som ønsker seg en plass i Formel 1-VM. «Andretti Cadillac» var den eneste som ble ansett som god nok.

Michael Andretti er tidligere Formel 1-fører for McLaren. Faren Mario vant VM i 1978.

«Andretti Cadillac» kan bli det andre amerikanske laget i Formel 1-sirkuset. Haas har allerede plass.

Lagene i Formel 1 ble i 2020 enige om at det skal koste rundt 1,8 milliarder kroner for å kjøpe seg en plass i bilsirkuset. Det har samtidig versert rapporter om at summen skal være mulig å diskutere.