Formel 1-stjerne fikk straff etter nestenulykke: – Hadde jeg bremset, hadde jeg vært død

AlphaTauri-fører Pierre Gasly var involvert i en nestenulykke søndag. Foto: Toru Hanai / AP / NTB
AlphaTauri-fører Pierre Gasly var involvert i en nestenulykke søndag. Foto: Toru Hanai / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Formel 1-fører Pierre Gasly var rasende etter å i høy fart ha møtt en bergingsbil på banen i Japan søndag. Etter løpet ble han ilagt straff for episoden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Et voldsomt regnvær gjorde sikten uhyre vanskelig på Suzuka-banen. Løpet ble rødflagget etter kun én runde. Da hadde allerede flere biler vannplanet og snurret.

For å fjerne en av bilene var en bergingsbil sendt på banen. TV-bildene viste at en uhyre overrasket Pierre Gasly møtte bergingsbilen i svært høy fart i en sving. De to kjøretøyene kunne i verste fall ha frontkollidert.

Franskmannen var rasende og redd etterpå. Han tenkte på vennen Jules Bianchi, som i 2015 døde etter en liknende episode.

– Vi mistet alle en veldig god venn for noen år siden med ulykken til Jules. Vi vet hva som skjedde der. Siden den gang har vi bedt om å ikke se noen traktorer på banen. Jeg forstår ikke hvordan dette kunne skje åtte år etterpå, sa Gasly i et intervju vist på Viaplay.

– Jeg passerte i 200 km/t. Sikkerhetsbilen ble sendt ut på samme tid. Hadde jeg bremset, hadde jeg vært død. Jeg er bare ekstremt glad jeg fortsatt står her og kan se familien og mine kjære i kveld. Det var skummelt, fortsatte han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Skandale

Tankene gikk tilbake til Bianchis ulykke i 2014.

– Dette er ikke respektsfullt overfor Jules, hans familie og vi førere som risikerer livet vårt der ute. Vi ønsker å gjøre det i de tryggeste mulige omgivelsene, sa Gasly.

Etter løpet opplyste Det internasjonale bilsportforbundet (FIA) at dommerne hadde besluttet å ilegge franskmannen 20 sekunders tidsstraff og to straffepoeng på kjørelisensen for å ha kjørt for fort under rødt flagg. Han skal angivelig ha vært oppe i 251 km/t på et tidspunkt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Episoden med kranbilen førte til harde reaksjoner fra ulike hold.

– Det er en stor skandale, og det er hvorfor Gasly er så irritert. Det er lite som skal til i disse løpene for at han vannplaner og mister kontrollen. Da skal han ikke møte en lastebil på den måten, sa Viasat-ekspert Thomas Schie umiddelbart i kanalens studio.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette kommer garantert arrangøren til å få en stygg ripe i lakken for, fortsatte han.

Kjørte for fort

Etter hvert kom det mer informasjon om episoden. Den gikk blant annet på at det røde flagget angivelig hadde kommet før Gasly møtte bergingsbilen.

– Det gjør at denne situasjonen ser litt annerledes ut. Gasly skulle fått beskjed om at det var rødt flagg, og han skulle ikke kjørt så fort da han møtte denne bilen, sa kommentator Atle Gulbrandsen.

– Det er nok en viss skylddeling her ute, men resultatet av en eventuell påkjøring ville vært dert samme, ble det også meldt fra kommentatorbua.

FIA kom også på banen med en uttalelse rundt den svært kontroversielle episoden. Der ble det påpekt at Gasly hadde kjørt for fort i den aktuelle passasjen, gitt at det røde flagget hadde kommet.

FIA gikk langt i å gi Gasly ansvaret.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tror på reprimande

En stund deretter kom ytterligere en meddelelse der det het at franskmannen måtte møte hos dommerne etter løpet for å diskutere episoden. AlphaTauri-føreren skal ha kjørt i mer enn 250 km/t under rødt flagg.

– Hvis det stemmer, vil nok også Gasly får en reprimande for å kjøre så fort under rødflagg. Man skal se også på det, men jeg synes ikke det er hovedpoenget i denne situasjonen. Det skal ingen traktor ut på banen så lenge det er biler i banen, sa Thomas Schie.

Artikkelen fortsetter under annonsen

For Gasly endte det altså med 20 sekunders tidsstraff og to straffepoeng på kjørelisensen.

Det ble fra flere hold anført at det ikke var nødvendig å sende bergingsbilen på banen på et så tidlig tidspunkt, og mens det fortsatt var biler på banen.

Ferrari-fører Carlos Sainz anførte nettopp det argumentet i et intervju med Sky Sports etter episoden. Han mente at så lenge løpet uansett skulle rødflagges, var det ingen grunn til å sende ut redningsbilen så raskt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ut fra TV-bildene var det vrient å fastslå om lysene på banen var skiftet til rødt da Gasly passerte kranbilen.

Bianchi-minner

Episoden er også spesiell tatt i betraktning historien på Suzuka-banen i Japan. I oktober 2014 inntraff ulykken som involverte Jules Bianchi. Han kolliderte med nettopp et redningskjøretøy. Franskmannen ble påført store hodeskader, havnet i koma og døde ni måneder senere.

Det er den siste dødsulykken i Formel 1-sirkuset. Faren til Bianchi, Philippe, var raskt ute med en melding på Twitter etter søndagens episode.

– Ingen respekt for førerens liv. Ingen respekt for minnet til Jules, skrev han.

Red Bull-fører Sergio Perez henviste også til Bianchi-episoden i sin reaksjon.

– Hvordan kan vi gjøre det klart at vi aldri vil se en kranbil på banen? Vi mistet Jules på grunn av den feilen. Det som skjedde i dag er totalt uakseptabelt!!!!! Jeg håper dette er siste gang jeg ser en kranbil i banen! Skrev han på Twitter.

Mye tyder på at søndagens episode vil få et ytterligere etterspill.