Norsk trøstepremie i håndball-EM: Slo Island 34-33 og er klar for VM

Norsk jubel etter seier over Island i håndball-EM. Foto: Annika Byrde / NTB
Norsk jubel etter seier over Island i håndball-EM. Foto: Annika Byrde / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

De norske håndballgutta avgjorde et høydramatisk oppgjør til 34-33 over Island i kampen om 5.-plassen i EM. VM-billetten ble sikret etter ekstraomganger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Harald Reinkind banket inn vinnermålet i ekstraomgangenes siste sekund. Målet ble godkjent etter videogjennomgang. Lagene fulgte hverandre gjennom ti ekstra spilleminutter.

– Gutta sloss og sloss. Det var sterkt å vinne. Vi var langt nede i kjelleren både etter kampen mot Russland og etter den mot Sverige. Dette var kanskje ikke noen vakker håndballkamp, sa landslagssjef Christian Berge til TV3.

Verdensmesterskapet arrangeres i Sverige og Polen i januar neste år. Bare vinneren av fredagens kamp booket plass i VM uten kvalifiseringsspill.

Island hadde siste avslutning i ordinær tid, men ballen mot tomt norsk bur endte like utenfor. Sander Sagosen var en meget sentral mann for Norge gjennom store deler av kampen.

Slo tilbake

Onsdag rotet Norge bort en klar ledelse mot Sverige og tapte 23-24. Samtidig forsvant muligheten for å komme med i cupspillet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mot Island sikret de norske gutta seg 16-12-føring ved pause. Thomas Solstad var farligst i avslutningene den første halvtimen med fire mål på fem skudd.

Og denne gangen holdt Norge etter hvert unna. Men Island er et lag som aldri gir seg. Islendingene skapte ny spenning i kampen da de kom opp på 24-24. Kampen sto og vippet på 27-27 i siste minutt.

To sekunder før slutt kunne Island ha avgjort, men skjøt utenfor tomt mål etter en ballerobring.

Mesterskapet ble nok en resultatmessig skuffelse for Norge, men flere spillere har fått sitt landslagsgjennombrudd. Det gjelder Solstad, Sebastian Barthold, Erik Thorsteinsen Toft, Sander Andreassen Øverjordet og Vetle Eck Aga.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nedturer

Barthold pådro seg et rødt kort etter vel 43 minutter og måtte se resten av Island-kampen fra sidelinjen.

Kristian Bjørnsen spilte bare et snaut kvarter, men var viktig etter å ha erstattet Kevin Maagerø Gulliksen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Keeper Torbjørn Bergerud og Magnus Gullerud spilte ikke mot Island. Duoen avla positiv coronaprøve for et par dager siden og fikk ikke være med.

Etter VM-sølv i 2019 og EM-bronse året etter, har ikke håndballgutta innfridd forventningene de siste 12 månedene. Det ble tap i kvartfinalen både i VM og OL før EM-sluttspillet.

Danmark, Frankrike, Sverige og tittelforsvarer Spania er klare for medaljekampene i EM. Det er de samme nasjonene som kom like langt i VM for ett år siden.

Berge om landslagsjobben: – Jeg forholder meg til kontrakten

Norges landslagssjef Christian Berge. Foto: Annika Byrde / NTB Foto: Annika Byrde / NTB
Norges landslagssjef Christian Berge. Foto: Annika Byrde / NTB Foto: Annika Byrde / NTB

Christian Berges framtid som landslagssjef for de norske håndballgutta kom opp etter 34-33 over Island i EM. Han svarte ikke direkte på TV3s spørsmål.

Berge har vært linket sterkt til trenerjobben i Kolstad allerede fra sommeren av. Den klubben skal satse knallhardt i årene som kommer.

Berges avtale med Norges Håndballforbund gjelder til 2025.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg må nesten få slippe å svare på det. Jeg har en kontrakt med forbundet jeg forholder meg til, sa han til TV3 på spørsmål om han hadde ledet Norge for siste gang.

Om innsatsen til laget i EM, sa han dette: – Det var et greit gjennomført mesterskap.

Berge fikk jobben i 2014 og erstattet Robert Hedin. Han har ledet Norge til to VM-sølv (2017 og 2019) og én EM-bronse (2020).

I de tre siste mesterskapene under Berge ble ikke Norge bedre enn nummer fem.