Tidligere Chelsea-spillere saksøker klubben for rasisme

Den britiske fotballklubben Chelsea var preget av rasisme på 80- og 90-tallet, viste en uavhengig gransking i fjor. Foto: Kirsty Wigglesworth / AP / NTB scanpix
Den britiske fotballklubben Chelsea var preget av rasisme på 80- og 90-tallet, viste en uavhengig gransking i fjor. Foto: Kirsty Wigglesworth / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Chelsea er saksøkt av spillere som hevder at sine opplevelser i klubben på 80- og 90-tallet påførte dem langvarige psykologiske problemer, ifølge The Athletic.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det anerkjente nettstedet skriver at fire tidligere spillere har gått til søksmål mot Premier League-klubben. Spillerne skal ha slitt med depresjon, sinne og intimitetsproblemer.

En av dem er diagnostisert med posttraumatisk stresslidelse. Han hevder at svarte spillere ble «behandlet som en jævla hunderase» i klubben.

– At Chelsea offentlig har støttet George Floyd og Black lives matter, stinker av hykleri, sier en av de tidligere spillerne.

Saken skal behandles av en britisk domstol i tre uker i mars 2022.

Tilbyr støtte

– Som overlevende av rasismebehandlingen i klubben føler vi oss sviktet igjen, som at våre svarte liv ikke teller. Det offentlige ansiktet til Chelsea er ikke klubbens private ansikt, fortsetter den tidligere spilleren.

Chelsea har tidligere beklaget rasismen som fant sted, og klubben ønsker at alle erstatningskrav løses så fort som mulig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Klubben er fortsatt svært opptatt av å gi støtte til ofrene og sikre at alle våre tidligere spillere kan få tilgang til støtte gjennom vårt apparat når det er nødvendig, opplyser London-klubben.

Langvarig rasisme

I fjor konkluderte en uavhengig gransking blant annet med at tidligere Chelsea-trener Gwyn Williams drev med systematisk rasisme mot spillere helt ned i tolvårsalderen.

Ifølge The Athletic skal minst ti tidligere spillere, som nå er i 40- og 50-årene, forberede saker som omhandler ungdomslaget til Williams. Et medlem av laget har beskrevet det som en «mini-apartheid-stat».

– Vi ønsker å beklage til alle våre spillere som har opplevd denne utrolig sjokkerende oppførselen, skrev klubben på sitt nettsted da rapporten ble klar.

Williams selv har avvist rasismeanklagene.