Super-Astrid: Rett fra pallen til praksis på sykehus

Astrid Uhrenholdt Jacobsen fikk en god klem av Therese Johaug etter søndagens 3.-plass i Ruka.
Astrid Uhrenholdt Jacobsen fikk en god klem av Therese Johaug etter søndagens 3.-plass i Ruka. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Klokka 07.45 i dag var det oppmøte på Lillehammer sykehus for Astrid Uhrenholdt Jacobsen (32)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Der skal hun tilbringe hele denne uken på barneavdelingen.

Sent søndag kveld kjørte hun opp til Lillehammer i bil. Da var det gått mindre enn et halvt døgn siden hun sto på pallen sammenlagt i minitouren i Ruka.

Kun en spurtfrisk Heidi Weng hindret at det ble 2.-plass bak suverene Therese Johaug.

– Jeg vet bare at jeg skal møte 07.45 på Lillehammer mandag, og jeg er spent på hvor lange dager jeg får, sier 32-åringen som kombinerer langrennssatsingen med medisinstudier.

Det har hun gjort i mange år allerede, men i år er det første gang at hun har fått en fristilt rolle på landslaget.

Jacobsen har «sluppet» unna samlinger.

Tilpasninger

Den kommende legen går ikke de to siste verdenscuphelgene før jul, men god planlegging gjør at hun stiller i de to rennene i Lillehammer kommende helg.

Det er ikke rom til tilfeldigheter når du skal rekke over så mye som Jacobsen er nødt til.

– Jeg blir sikkert sliten snart. Jeg går i Lillehammer, og så står jeg over Davos. Det blir for ambisiøst å gå der med eksamen 17.- og 19. desember.

Når man skal ha eksamen må man også lese litt. Det vet de fleste som har litt studier å se tilbake på. 32-åringen har ikke trent noe mindre enn før selv om hun har hatt fri fra landslaget, men lesing må likevel til.

– Jeg må lese mer effektivt. Jeg er ikke den som klokker inn mest timer med lesing, men jeg prøver å dele det inn i flere bolker per dag, for jeg vet at konsentrasjonen er best på de første en til to timene og så daler den. Derfor er det mer effektivt å dele det opp.

Ikke alene

Astrid Uhrenholdt Jacobsen sier at hun ikke har trent alene selv om hun har vært utenfor lag. Hun har holdt seg i klubbmiljøet i Heming og har trent mye sammen med menn.

– Det er veldig, veldig viktig å trene sammen med andre. Jeg har fått et eget miljø på hjemmebane og kanskje har jeg fått noen ekstra impulser av det. Det har gjort at totalbelastningen er tatt litt ned siden jeg har sluppet all reisingen. Det har gjort at sjongleringen har gått litt bedre, sa hun etter søndagens renn.

Landslagsledelsen ser at Astrid Uhrenholdt Jacobsen har holdt kvaliteten oppe i de siste månedene. Det viste helgen i Ruka til fulle.

– Jeg tror det har slått bra ut at hun har gjort litt endringer i treningen. Hun har gjort mye av det samme i mange år, og hun ser at det å gjøre noen endringer treningsmessig ofte slår bra ut, sier landslagstrener Geir Endre Rogn.

Han og trenerkollegaen Ole Morten Iversen har sett henne lite på samlinger, men har hatt en god dialog med henne likevel.

– Vi er veldig enige i de grepene hun har gjort, både for å tåle den totalbelastningen hun har med studier og fordi det er lurt å gjøre noen endringer når du kommer et stykke ut i en karriere.

– Landslaget er ikke nødvendigvis den eneste løsningen for de beste?

– Det er absolutt mulig å stå utenfor landslaget, men vi er nokså trygge på at de beste for de fleste er å være på lag med andre. Men Astrid viser at det er mulig med andre løsninger også, sa Rogn.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden