Bare nesten for Norge U21 mot Portugal: – Tungt å tape en kamp vi måtte vinne

Norges Leo Østigård etter 2–3 tapet i tirsdagens U-21 landskamp på Marienlyst stadion. U-21 fotball menn Norge-Portugal, EM kvalifisering. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Kristian Thorstvedt og Jørgen Strand Larsen scoret to sene mål mot Portugal i tirsdagens EM-kvalifiseringskamp for U21-laget, men gjestene vant 3-2 i Drammen.

Portugal vartet opp med festfotball og utspilte det norske U21-laget en drøy halvtime i tirsdagens EM-kvalifiseringskamp i Drammen. På de 30 minuttene feide gjestene Leif Gunnar Smeruds menn av banen og scoret to mål.

Det var først da gjestens kaptein Diogo Queirós ble utvist at kampen jevnet seg ut og Norge tok over. Men da var skaden allerede skjedd.

Selv med én mann mer på banen i 60 minutter klarte ikke Norge å hente inn den portugisiske ledelsen. Det ble dessverre bare nesten. Portugal vant 3-2 etter to sene norske scoringer som skapte spenning i kampen de siste minuttene.

– Vi skaper dessverre ikke nok før scoringene våre kommer. Det blir til slutt for sent å score tre mål … Jeg vil si at grunnen til at vi ikke skapte nok er at vi har for lavt balltempo og for mange touch, sier Kristian Thorstvedt til NTB.

Han satte inn den første av Norges to scoringer.

Festfotball

– Det var en god mulighet som vi ikke tok. Det ble kaotisk. Jeg er ganske skuffet over at det blir sånn, det er mitt ansvar og det blir mye kaos og styr, sa landslagssjef Leif Gunnar Smerud til Eurosport etter kampen.

Allerede før to minutter var spilt måtte Kristoffer Klaesson i det norske målet plukke den første ballen ut av nettet. Portugal vant ballen etter en klarering fra VIF-keeperen og spilte seg ned til linjen før ballen ble slått inn i feltet.

Selv med norsk overtall i sekstenmeteren fikk Fabio Vieira tid til å dempe ballen på brystet, og banke Portugal i ledelsen. Deretter fulgte portugisisk festfotball den neste halve timen, og de norske gutta hang ikke med.

Sene scoringer

Portugal doblet ledelsen etter 20 minutters spill etter at Rafael Leão kom seg fri på høyresiden og la ballen inn i feltet. Der kom Jota og doblet ledelsen.

Norge slet med å spille seg til de store mulighetene den første halvdelen av annen omgang. Unntaket var da Birk Risa var millimetre fra å redusere, kvarteret før slutt etter et glitrende innlegg fra Christian Dahle Borchgrevink.

I stedet var det Portugal som økte til 3-0 etter scoring av Florentino etter 78. minutter.

Da våknet det norske laget.

Straffescoring

Sju minutter før slutt var Kristian Thorstvedt sikker fra straffemerket etter at Aron Dønnum ble lagt ned i feltet. Deretter sørget Jørgen Strand Larsen for at kampens siste minutter ble spennende, da han satte inn 2-3, minuttet før ordinær tid.

Men det var for sent.

– Det var tungt å tape en kamp vi helst måtte vinne. Jeg følte vi fortjente i hvert fall ett poeng. Men vi så i dag at det er mulig å slå Portugal, skriver Strand Larsen i en melding til NTB etter kampen.

Portugal vant kampen 3-2, og dermed er veien til et EM-sluttspillet enda lengre. Nederland leder gruppen med 12 poeng etter fire spilte kamper. Portugal gikk opp på andreplass med ni poeng etter tirsdagens seier, også de med fire kamper spilt.

– Mister ikke troen

Gruppevinnerne pluss beste gruppetoer går direkte til EM. Resterende åtte toere spiller playoff om de fire siste plassene.

Det norske U21-laget har spilt fem kamper og ligger på tredjeplass med sju poeng, mens Hviterussland og Kypros følger bak med henholdsvis fem og fire poeng. Gibraltar ligger sist uten poeng.

– Vi mister aldri troen på at vi kan nå mesterskapet. Det har skjedd større mirakler før, sier Thorstvedt.

Neste kamp for det norske U21-laget er i mars, borte mot Gibraltar.