Ringvrak er Lagerbäcks sparringpartner før tittelkampen

Landslagssjef Lars Lagerbäck avslutter landslagsåret med kamp mot svake Malta, som blir siste sparringpartner før nasjonsligaomspillet om EM-plass. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
Landslagssjef Lars Lagerbäck avslutter landslagsåret med kamp mot svake Malta, som blir siste sparringpartner før nasjonsligaomspillet om EM-plass. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Malta ble knust 0-7 av Spania og har tapt sine åtte siste EM-kvalifiseringskamper uten å score mål. Mandag er laget siste sparringpartner før Norges EM-omspill.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Malta må ta poeng fra Norge for å unngå sisteplassen i en gruppe som også omfatter Færøyene. Veldig lite tyder på at det vil skje, men spørsmålet er om Norge får tilstrekkelig motstand i sin siste kamp før nasjonsligasemifinalen i mars.

Lars Lagerbäck kan allerede notere andre år på rad med flere seirer enn tap, noe Norge ikke hadde greid siden Egil «Drillo» Olsen var landslagssjef. Drillo hadde flere tap enn seirer i bare ett av de 14 årene han var landslagssjef (1990-98, 2009-13). Det var i hans siste år (3 seirer, 4 tap), da han fikk sparken med fire kamper igjen å spille.

Siden ble det flere tap enn seirer i hvert av årene Per-Mathias Høgmo var landslagssjef, og i det første året med Lagerbäck. Den rekka fikk en bråstopp med fjorårets 8-1-1 (seier-uavgjort-tap), og i år er tallene 3-5-1 før mandagens kamp.

Godt tegn?

Med et normalt resultat mot laget som fredag ble utklasset i Cádiz og dermed fikk sitt åttende tap på rad (totalt 0-24 i de kampene) vil sesongfasiten bli 4-5-1. De tallene representerer formasjonen Norge brukte i årene med tre sluttspill på fire forsøk, før den snart 20-årige sluttspilltørken startet.

12 år etter at Norge var nærmere å bryte den tørken enn noen gang før eller siden skal laget igjen avslutte en kvalifisering borte mot Malta. Den gang vant Norge 4-1, men fikk ikke hjelpen som trengtes og måtte se Tyrkia knipe sluttspillplassen (og ta seg helt til semifinale i sluttspillet).

Mandag spiller Norge bare for 3.-plassen i gruppe F og for å tanke selvtillit før nasjonsligaomspillet i mars. Om sluttspilltørken skal brytes i tide til sommerens paneuropeiske sluttspill så blir det da.

Uavgjort

Norge er ubeseiret i sine åtte siste kvalifiseringskamper og vil etter alt å dømme avslutte kvalifiseringen uten tap i sine ni siste. Åpningskampen i Spania er den eneste som er tapt, men altfor mange uavgjorte (alle de fem andre kampene mot de gode lagene) ødela for Lagerbäcks lag.

Å slå de svake lagene har Norge gjort regelmessig i mange år, og slik blir det sikkert mandag også. På 11 tidligere kamper mot Malta har Norge 9 seirer og 2 uavgjorte, total målscore 28-3. Bare Kypros (11 kamper, 11 seirer, 28-4) har fått mer juling.

Færøyene fikk tilsvarende behandling fredag. Etter fire kamper mot den øynasjonen har Norge like mange seirer og 15-0 i mål. Men i mars blir det skarpere motstand når Norge skal prøve å ta seg til det første EM- eller VM-sluttspillet siden 2000.

Personvernpolicy