Tande følte med lagkameratene: – Ingen som vil ha en sånn sesong igjen

Skihopper Daniel-André Tande ser fram mot en ny hoppsesong. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Skihopper Daniel-André Tande ser fram mot en ny hoppsesong. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Daniel-André Tande likte ikke å se lagkameratene slite i hoppbakken forrige sesong. – Jeg ønsket mange ganger at jeg kunne delt byrden, sier han.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I 2017/18-sesongen preget norske skihoppere internasjonal hoppsport på herresiden og forsynte seg grovt med både verdenscupseirer og medaljer i OL og VM. Forrige sesong ble det i langt større grad motbakke.

To individuelle verdenscupseirer og bronsemedaljen i mixedkonkurransen i Seefeld-VM ble fasiten, i tillegg til at Andreas Stjernen snuste på en pallplass i sammenlagt i hoppuka.

Daniel-André Tande var tilskuer til mesteparten. Etter en tung sesonginnledning falt han på trening i Lahti i februar og fikk resten av vinteren spolert. Fra sidelinjen var det ikke spesielt moro å se lagkameratene slite.

– Jeg ønsket mange ganger at jeg kunne være med selv for å kunne dele byrden, fremfor å sitte hjemme. Det var litt kjedelig, sier Kongsberg-gutten når NTB møter han til en lengre prat på forbundskontoret på Ullevaal stadion.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke urimelig

Tande er fast i troen på det sportslige utbyttet blir bedre kommende vinter.

– Får vi hele laget i gang, tror jeg det blir en bedre sesong. Det er ingen som har lyst til å ha en sånn sesong igjen, der vi er svake i lagkonkurranser og få i toppen av resultatlista. Vi har lyst til å prege hopprenn, ikke minst med tanke på landslagets mål om å være verdens viktigste hoppnasjon, sier 25-åringen.

Han peker videre på at nedturen forrige vinter ble forsterket av jubelsesongen i forkant.

– Når vi har hatt sånne sesonger som vi har hatt tidligere, med tre sesonger på rad med en nordmann på pallen i verdenscupen sammenlagt, begynner man å forvente at det skal være en der hver vinter, sier Tande.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Er det urimelig å forvente?

– Det burde ikke være det. Vi har absolutt muligheten til å få det til. Det er lite som skal til for at det sitter hver eneste helg. Det er nettopp det som gjør at det blir frustrerende når man ikke lykkes, smiler Kongsberg-gutten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Må lese mer i boka

25-åringen har selvsagt planer om å bidra til at kommende sesong byr på mer norsk jubel i bakken enn den forrige. Et ubeleilig fall på treningssamling i Courchevel i august, som førte til at heller ikke denne sesongoppkjøringen ble optimal, endrer ikke på det.

Nå finpusses det på tekniske utfordringer lysluggen tidligere har behersket og egentlig vet svaret på, men må finne tilbake til etter enda en ufrivillig hopp-pause.

– Jeg har funnet løsninger på et par problemer jeg egentlig har kunnet de siste ti årene. Det er de samme løsningene som gjelder hver gang jeg glemmer det. Det er litt småirriterende, smiler Tande – og legger til:

– Jeg har en bok der jeg har skrevet det meste jeg må huske, så jeg burde nok være flinkere til å ta opp den og lese. Jeg stoler alltid nok på meg selv til at jeg tror jeg fikser det, men man går i de samme feilene hver gang. Det er vel menneskelig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kneet

Kneet som fikk seg en smell i Frankrike omtaler han som «under kontroll og så bra det kan bli».

– Jeg kommer nok aldri til å kunne sitte på huk mer. Det er litt irriterende, smiler Tande.

– Er det ikke det du gjør i ovarennet, egentlig?

– Joda, men ikke så dypt, ler hoppstjernen.

Verdenscupsesongen innledes i polske Wisla 22.- til 24. november.