Norges vei til 2.-plass i EM-kvalifiseringsgruppen

Martin Ødegaard i aksjon mot Sergio Ramos (til v.) og Spania på Ullevaal stadion. Håpet om å bli blant de to beste i gruppen lever etter lørdagens 1-1-kamp. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Martin Ødegaard i aksjon mot Sergio Ramos (til v.) og Spania på Ullevaal stadion. Håpet om å bli blant de to beste i gruppen lever etter lørdagens 1-1-kamp. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sverige har overtaket i kampen om å slå følge med Spania til EM-sluttspillet fra gruppe F, men fortsatt kan Norge drømme om å knipe 2.-plassen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lars Lagerbäcks lag må vinne sine tre gjenstående kamper for at det skal kunne skje, men i så fall vil Norge garantert ende foran Romania ettersom laget da går foran på innbyrdes oppgjør selv om rumenerne skulle vinne sine to andre kamper.

At de gjør det, eller iallfall tar poeng mot Sverige i november, er en vesentlig del av regnestykket som kan sende Norge til EM allerede i høst.

Fire poeng

Sverige er fire poeng foran Norge på tabellen etter sin 4-0-seier på Malta lørdag. Spania ville vært EM-klar med seier over Norge, men Joshua Kings utligning på overtid gjør at det spanske laget fortsatt trenger ett poeng.

Det bør komme på Friends Arena tirsdag, og fra norsk synsvinkel bør Spania også vinne den kampen om spenningen skal leve for fullt til november.

Tre norske seirer vil nemlig være nok til EM-billett bare dersom Sverige avgir minst fem poeng i sine tre gjenstående kamper. Den siste er hjemme mot Færøyene, så realistisk må det skje i de to første, altså en uavgjort og et tap.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge er «bare» fire poeng bak Sverige, men ved poenglikhet avgjør innbyrdes oppgjør, og etter 3-3 i Oslo og 1-1 i Solna går svenskene foran på bortemålsregelen.

Beregninger

Innbyrdes oppgjør vil også løfte Norge forbi Romania om det blir norsk seier i Bucuresti tirsdag, etter 2-2-kampen på Ullevaal i juni.

Slik tar Norge 2.-plassen, ved hjelp av seier både mot Romania, Færøyene og Malta:

* Sverige taper for Spania og spiller uavgjort mot Romania.

* Sverige spiller uavgjort mot Spania og taper for Romania.

* Sverige taper for både Spania og Romania.

* Svensk poengtap mot Færøyene ville ha stor betydning for mulighetene, men vurderes som så usannsynlig at det ikke er brukt i beregningene.