Kristoff: – Vil være det største i karrieren min

Alexander Kristoff ankommer Manchester flyplass før reisen videre til Leeds, der den norske sykkeltroppen skal bo under VM på sykkel.
Alexander Kristoff ankommer Manchester flyplass før reisen videre til Leeds, der den norske sykkeltroppen skal bo under VM på sykkel. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Alexander Kristoff har vunnet tre etapper i Tour de France og flere av sykkelsportens klassikere, men et VM-gull vil toppe alt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Onsdag ankom 32-åringen det norske lagets VM-base i utkanten av den engelske storbyen Leeds. Der skal han de neste dagene gjøre seg kjent med VM-løypa i Yorkshire og finpusse formen foran søndagens fellesstart.

Den har Kristoff skumle hensikter om å være med å prege utfallet av. Akkurat som på hjemmebane i Bergen for to år siden. Da glapp VM-gullet med noen små centimeter i en rivende spurtduell med tittelgrossisten Peter Sagan.

Skulle Kristoff ha marginene på sin side og ta gullet i sentrum av Harrogate søndag, vil det overgå alt han har gjort tidligere. De tre etappeseirene i Tour de France og triumfene i Gent-Wevelgem og Flandern rundt må vike plass på toppen av skrytelista.

– Det vil være det største jeg har gjort i min karriere hvis jeg skulle klare å vinne, fastslår 32-åringen når NTB møter ham etter landing på flyplassen i Manchester.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Godt forberedt

Kristoff kommer til Yorkshire med et outsiderstempel. Kanskje viser VM-løypa seg å være i hardeste laget. Kristoff vet ikke selv.

– Jeg har ikke sett løypa, så det er vanskelig å mene så mye om den, sier 32-åringen, men innrømmer i neste åndedrag at han har gjort seg noen tanker basert på profilen.

Den foreløpige konklusjonen er at de 285 kilometerne ser lettere ut enn løypa som ga VM-sølv i Bergen i 2017.

– For min del er ofte høydemeterne problemet, og det virker ikke som det er så mange av dem. Samtidig er det teknisk, og da er det ofte at man må bremse inn i bakker, og da kan det bli en utfordring i form av at det blir for hardt. Det er en hårfin balansegang. Det kommer sikkert til å bli helt på grensen for meg, analyserer Kristoff.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Langt sikrere er han på ene forberedelser til et av sesongens høydepunkter. De har vært av beste merke.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg føler meg godt forberedt. Jeg er trygg på oppkjøringen og vet den har fungert før. Jeg kunne ikke gjort så mye annerledes. Jeg har ikke vært syk, og da føler jeg at jeg har fått gjort det jeg skal, fastslår VM-håpet.

Har sjansen

Etappeseieren i Tour of Slovakia i forrige uke var en klar formbeskjed. I tillegg ble det ytterligere to pallplasser.

– Formen var bra, smiler Kristoff og påpeker at han uten krasjen på åpningsdagen i Slovakia også ville ha vært helt i toppen av sammenlagtlista til slutt.

– Når jeg ser på hvordan jeg kjørte underveis, er det veldig betryggende, konkluderer 32-åringen.

I dagene som kommer vil ganske så sikkert både det norske laget og flere følge værmeldingene med argusøyne. Tirsdag skapte store nedbørsmengder store problemer for gjennomføringen av temporittet i U23-klassen. Overvann i veibanen førte til flere velt og farlige situasjoner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Også søndag er det spådd nedbør i Yorkshire-området.

– Normalt takler jeg det helt fint, men det kan kanskje bli en fordel med skivebremser. Det har jeg ikke. Samtidig har jeg kjørt bra i regn før, så jeg er ikke veldig bekymret, sier Kristoff.

Karrieren har allerede inneholdt mer enn de fleste syklister kan drømme om. VM-gull har han imidlertid ikke.

– Det har jeg foreløpig ikke klart, men det gjenstår å se om jeg kan klare det. I år har jeg en sjanse, fastslår 32-åringen.

Den slags sjanser kommer ikke på bestilling. For ett år siden sto han over VM i Innsbruck, vel vitende om at løypa uansett var for hard til at han kunne melde seg på i medaljekampen.