NRK-sjefen: – Alvorlig og leit, men vi furter ikke

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen er skuffet over å miste de internasjonale skirettighetene, men lover at NRK skal satse tungt på vinteridrett også i framtiden.
Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen er skuffet over å miste de internasjonale skirettighetene, men lover at NRK skal satse tungt på vinteridrett også i framtiden. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen lover at NRK også i framtiden skal satse tungt på vintersport. – Vi setter oss ikke ned og furter over dette, sier han.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Eriksen slår fast at det var umulig for allmennkringkasteren NRK å bla opp så mye penger som NENT Group kunne legge på bordet for å sikre seg rettighetene til verdenscup og VM i langrenn, alpint, kombinert og hopp etter 2022.

– Det er snakk om ufattelig mye penger. Vi strakk oss lengre enn noen gang. Og hadde vi fått rettighetene, måtte vi ha hatt en samarbeidspartner, sier Eriksen, som beskriver tapet av rettighetene som «alvorlig og leit».

– For det første har vi disse rettighetene i to år til. For det andre vil vi fortsatt ha skirettigheter etter det, så vi skal ha en sterk posisjon i vinteridrett også utover 2021 og 2022, sier Eriksen til NTB.

Men Eriksen sier at det er andre rettigheter å kjempe om, og at NRK nå skal bruke tid på å skape nye ting. Han viser til hvordan NRK har bidratt til å bygge opp sjakk som en svært populær idrett på TV, noe han mener ingen ville ha trodd for noen få år siden.

De internasjonale skirettighetene NENT Group nå har kjøpt representerer rundt 40 prosent av de rettighetene NRK har i dag på vintersport.

Bakgrunn: NRK mister rettigheter til vintersport

– Sunt med andre enn NRK

Kulturminister Trine Skei Grande (V) forstår at folk kan irritere seg over at NRK mister indrefileten av vintersporten til en kommersiell aktør.

– Samtidig er det jo et uttrykk for reell konkurranse om rettighetene. Det er sunt at det ikke bare er rikskringkasteren som har økonomi til å påta seg å sende dyre idrettsarrangementer, skriver kulturminister Trine Skei Grande i en kommentar til NTB.

Kulturminister Trine Skei Grande (V) mener det er sunt med konkurranse om TV-rettighetene til sportsarrangementer. Foto: Tom Hansen / NTB scanpix
Kulturminister Trine Skei Grande (V) mener det er sunt med konkurranse om TV-rettighetene til sportsarrangementer. Foto: Tom Hansen / NTB scanpix

– Hvis NRK hadde vært eneste aktør som hadde muligheten til å vinne slike budrunder, ville det ødelagt det frie markedet for rettigheter fullstendig, mener hun.

Reaksjon: – Jeg tror de taper på lang sikt

– Vår felles eiendom

Hun sier hun regner med at skisporten ved FIS har tatt med i beregningen hva salget av rettighetene til NENT Group vil ha å si for oppslutningen om vinteridrettsgrenene. Samtidig viser hun til at det er regler for at arrangementer av stor samfunnsmessig betydning skal sendes på åpne kanaler uten at man må betale ekstra.

– VM i alpint og i nordiske grener er eksempler på slike begivenheter, slår hun fast.

Kulturministeren sier hun har forståelse for at NRK ikke ble med i de heteste budrundene om verdenscuprennene og VM i de ulike skigrenene.

– NRK er vår felles eiendom, og det er bra at en skattefinansiert rikskringkaster ikke bidrar mer enn nødvendig til å drive prisen på rettigheter til værs, sier Grande.

Aktuelt: NRK-ledelsen har reist for 6,8 millioner

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden