Japans OL-minister måtte gå etter tabber

Yoshitaka Sakurada trakk seg onsdag som Japans OL-minister etter flere ufølsomme uttalelser som har ført til sterk kritikk. Foto: Koji Sasahara, AP / NTB scanpix
Yoshitaka Sakurada trakk seg onsdag som Japans OL-minister etter flere ufølsomme uttalelser som har ført til sterk kritikk. Foto: Koji Sasahara, AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den japanske ministeren med ansvar for Tokyo-OL, Yoshitaka Sakurada, trakk seg onsdag etter en serie ufølsomme uttalelser.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dråpen som fikk begeret til å flyte over var at Sakurada nylig uttalte at en politiker fra jordskjelv- og tsunamirammede Fukushima er viktigere enn gjenoppbyggingen av området. Det skapte voldsomme reaksjoner.

Tsunamien i 2011 kostet om lag 18.000 menneskeliv og forårsaket den verste atomkraftulykken siden Tsjernobyl i 1986. Japan har kalt sommer-OL i 2020 «gjenoppbyggings-OL», og OL-ministerens uttalelser falt mange tungt for brystet.

– Sakurada ba om å få gå av etter at han såret ofrenes følelser. Jeg har godtatt hans avskjedssøknad, sa statsminister Shinzo Abe, som også tok på seg skylden for å ha utnevnt Sakurada i første omgang.

Sakurada har tidligere blamert seg med uheldige uttalelser ved flere anledninger. Da Japans 18-årige svømmehåp Rikako Ikee ble rammet av leukemi, sa han for eksempel at det verste ved diagnosen var at det kunne føre til mindre entusiasme for OL i det japanske folk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

OL-ministerens avgang kommer bare en måned etter at Tsunekazu Takeda offentliggjorde at han slutter som president i Japans OL-komité i juni. Bakgrunnen er en fransk korrupsjonsetterforskning der han er mistenkt for stemmekjøp da Tokyo ble tildelt OL.

Abe har ifølge NHK besluttet å hente en tidligere OL-minister, Shunichi Suzuki, tilbake til jobben.

Det er mindre enn 500 dager til sommerlekene i Tokyo innledes.

Les også: Lav ledighet og økende industriproduksjon i Japan