Løfshus ser fram til familiehelger etter 15 år i verdenscupsirkuset

Vidar Løfshus kan nå se tilbake på 15 år i verdenscupsirkuset i langrenn. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Vidar Løfshus kan nå se tilbake på 15 år i verdenscupsirkuset i langrenn. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Landslagssjef Vidar Løfshus fikk en verdig avslutning på verdenscupkarrieren da både Johannes Høsflot Klæbo og Ingvild Flugstad Østberg vant sammenlagt søndag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Jaktstarten i canadiske Québec var det siste verdenscuprennet Løfshus var delaktig i. Det hele startet da trønderen hadde ansvaret for de amerikanske sprintløperne i 2004 og 2005. Siden 2006 har han vært ansatt i Norges Skiforbund.

Nå kan 49-åringen se tilbake på 15 år i verdenscupsirkuset. Tiden framover skal først og fremst brukes med familien.

– Vi gleder oss til å være mer sammen. Det er en av tingene jeg ønsker å gjøre mer av, sier Løfshus til NTB.

Søndagens verdenscupfinale ga landslagssjefen en perfekt avslutning. Både Johannes Høsflot Klæbo og Ingvild Flugstad Østberg kunne juble for hver sin sammenlagttriumf i verdenscupen.

– Hva skal jeg si? Det kan ikke bli bedre enn det. Det var helt fantastisk, sier Løfshus.

Lite TV-titting

Framover venter roligere dager for 49-åringen. Han skal riktignok jobbe i forbundet fram til påske og være til stede på NM i Lygnasæter, men trenger ikke lenger å bekymre seg for vanskelige laguttak og tunge evalueringer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv om langrenn har utgjort en stor del av livet til Løfshus, kommer han ikke til å sitte klistret fast foran TV-skjermen når neste sesong er i gang.

– Man kan ikke unngå det når man bor i Norge, men jeg tror faktisk ikke jeg kommer til å se så mye på verdenscuprenn. Det har jeg gjort nok av gjennom årene. Nå ønsker jeg bruke helgene sammen med familien.

Store prestasjoner

Det er langt ifra få prestasjoner norske utøvere har levert i Løfshus' tid i Norges Skiforbund. Siden han tok over som landslagssjef i 2011, har Norge tatt tolv OL-gull og 23 VM-gull.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– For min del har det vært veldig gode resultater. Det er alltid litt opp og ned, men det meste har vært veldig bra. Det var en kjempeepoke med Marit (Bjørgen) og Petter (Northug), og etter dem har det vokst fram nye løpere som har tatt arenaen med storm og tatt plassene vi trenger for å være best, sier Løfshus.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg er ikke veldig bekymret for framtida, men jeg skulle gjerne sett litt bedre vekst på damesida.

Det har derimot ikke bare vært oppturer i Løfshus' regjeringstid. I 2016 stormet det som verst da både Therese Johaug og Martin Johnsrud Sundby ble fanget i dopingklistret.

Har troen på arvtakeren

I disse dager arbeider skiforbundet med å finne Løfshus' etterfølger. 49-åringen sier han er minimalt involvert i prosessen, men at han har troen på den kommende landslagssjefen.

– Det kommer en ny person som trolig inspirerer på andre måter. Jeg tror det kommer en bra person og at det gjøres noen endringer som gjør at utøverne blir enda bedre.

Mens utøverne skal skape nye idrettsøyeblikk under lederskapet til en ny landslagssjef, kan trønderen mimre tilbake på de sterke norske prestasjonene i langrennssporet. Løfshus fremhever viktigheten av fellesskapet i landslagsmiljøet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– En av tingene jeg husker best, var tremila for herrer i OL i fjor da vi tok lagseieren. Det var et lite taktskifte for langrenn. Etterpå har vi jobbet enda mer sammen, og det er viktig for å stå imot utlendingene. Da er det viktig å skape fellesskapsfølelse.

På den nevnte tremila ble det tredobbelt norsk. Simen Hegstad Krüger ble olympisk mester, mens Martin Johnsrud Sundby og Hans Christer Holund tok henholdsvis sølv og bronse. Om bedriften gjentar seg i Beijing 2022, gjenstår å se – men det blir med en annen landslagssjef enn Vidar Løfshus, som snart takker av etter åtte år i rollen.