Stenmark dypt imponert av Svindal

Lindsey Vonn og Aksel Lund Svindal sammen med alpinlegenden Ingemar Stenmark på avskjedsfesten i Åre under VM i alpint. Begge legger opp som topputøvere, etter at de kjørte sine siste renn i helgen.
Lindsey Vonn og Aksel Lund Svindal sammen med alpinlegenden Ingemar Stenmark på avskjedsfesten i Åre under VM i alpint. Begge legger opp som topputøvere, etter at de kjørte sine siste renn i helgen. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Alpinlegenden Ingemar Stenmark deltok søndag på avskjedsfesten til Lindsey Vonn og Aksel Lund Svindal i Åre. Der roste han nordmannen uhemmet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ikke lenger så ofte den svenske alpinlegenden Stenmark ses i offentligheten, men når den mediesky svensken snakker, da lytter man.

Og det var nettopp det som skjedde under avskjedsfesten til Svindal og Vonn i Åre søndag kveld. I det bråkete lokalet ble det musestille da svensken med 86 verdenscupseire fikk mikrofonen på scenen.

Han fortalte om oppmerksomheten som har økt i takt med Vonns verdenscupseire. Den amerikanske jenta var på jakt etter Stenmarks rekord på 86, men avsluttet karrieren på 82.

– Når folk snakker om min rekord så kommer navnet mitt i avisene, jeg så det nylig i Los Angeles Times. Det er fantastisk på én måte, men jeg er ikke så glad i oppmerksomhet, så det er både bra og dårlig, sa Stenmark.

Imponert av Svindal

Stenmark, som tok sin første verdenscupseier desember 1974, tok også tre OL-medaljer (to gull) og sju VM-medaljer (fem gull) før han la opp.

Det er på alle måter en legende som tar seg til å snakke med NTB på festen. Han forteller at han er dypt imponert over Svindals karriere, og aller mest av måten nordmannen har kommet tilbake på etter alle skadene.

– Han var på topp, ble skadd, kom tilbake og begynte å vinne igjen. Det er det ikke mange andre som hadde klart, sier Stenmark.

Ekstra gøy synes 62-åringen det er at Svindal rundet av karrieren med VM-sølv i Åre.

– Det er helt fantastisk. Han har jo ikke kjørt så mye i vinter, men tar likevel medalje. Det er imponerende.

Lekt med tanken

Stenmark får spørsmål om hvor han vil sette Svindal på listen over alpinlegender. Han er ikke i tvil:

– Han er blant de største. Men det er vanskelig å sammenligne.

– Hva tenker du når du ser dagens alpinister og tenker tilbake på den tiden da du selv kjørte?

– Det er stor forskjell, det er et helt annet materiale. Skiene er annerledes, og måten man preparerer snøen på er annerledes. Det er mye bedre snø nå.

Men han innrømmer gjerne at han av og til leker med tanken om at det kunne vært gøy å konkurrere blant dagens alpinister.

– Ja visst. Men på en måte er det lettere (å kjøre) i dag, men vanskeligere å vinne. Det er flere som kan komme blant de beste, avslutter den svenske legenden.

Personvernpolicy