OL-bronsevinneren har kniven på strupen

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sist Hans Christer Holund gikk tremil fellesstart med skibytte tok han OL-medalje. Lørdag må han prestere for at ikke VM-plassen på samme distanse skal ryke.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nittedal-gutten innledet NM i Meråker med bronsemedalje på 15-kilometeren i klassisk stil torsdag. Det smakte godt etter sprekken på stafetten i Ulricehamn sist helg. Viktig var det også med en formbekreftelse foran det som blir et av sesongens viktigste renn for 29-åringen.

Lørdagens NM-tremil med skibytte vil etter alle solemerker avgjøre hvem som får sjansen på den samme distansen under VM i Seefeld. Holund er blant dem som må prestere for å styrke sitt VM-kandidatur. Det vet landslagsprofilen meget vel selv.

– Alle vet at det er et viktig uttaksrenn, og at de som takler det presset og løser den øvelsen best, mest sannsynlig vil gjøre det i VM også, sier Holund.

– Jeg tror dette rennet blir lagt en del vekt på i uttaket, samtidig som det har litt å si hvordan det har gått før i vinter også. Der er det vel flere utøvere som har gått bedre enn meg, så det blir viktig å gå et godt skirenn lørdag, tilføyer han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Press

29-åringen nøler ikke med å kalle fellesstarten med skibytte «favorittdistansen min».

– Over halvpartene av pallplassene mine i verdenscupen har kommet i denne øvelsen, sier Holund - og har helt rett i det.

Tre ganger har han vært på pallen på tremila med skibytte, senest på Lillehammer forrige sesong. Tredjeplassen der ga plass på det norske tremilslaget under Pyeongchang-OL, der det ble en kruttsterk bronsemedalje.

Siden har verken han eller konkurrentene i verdenscupen gått skibyttedistansen. Holund innrømmer at han helst skulle sett at ikke kampen om VM-billettene på distansen sto og falt på kun NM-tremila.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ideelt sett burde det vært en tremil i verdenscupen også. Det var det forrige sesong, og den var viktig for OL-uttaket, sier han.

Lørdag kommer han til start i Meråker med et betydelig press på skuldrene. Trøsten er at han ikke er alene om det.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg føler litt at jeg er i angrepsposisjon, og at jeg per dags dato akkurat er utenfor tremilslaget. Dermed har jeg alt å vinne på å gå et godt skirenn lørdag. Jeg tror også det er flere som kanskje kjenner mer på presset enn det jeg gjør, sier Holund.

Alt teller

Det absurde i at han står i fare for å gå glipp av en VM-plass på distansen han tok OL-medalje på i fjor vinter, har han ingen problemer med å se.

– Det er litt sånn det er i Norge. Det er så mange gode. Hadde jeg gått for hvilken som helst annen nasjon, kunne jeg bare meldt meg på denne VM-øvelsen i fjor sommer. For Norge som nasjon er det helt konge å ha så mange bra, men for oss utøvere er det et helvete, smiler 29-åringen.

Ved siden av tremila er femmila Holunds fremste mål i Seefeld. Heller ikke der er han sikker på å få sjansen.

– Jeg er nok med i diskusjonen, men vet ikke helt hvilken vei det bikker, sier han.

En god tremil i Meråker lørdag kan naturligvis bidra til at veien inn på femmilslaget også blir kortere.

– Dess fortere jeg går i alle skirenn framover, dess større er sjansene for å få gå den femmila. Alt teller, fastslår Holund.

Han vet godt hva som står på spill når startskuddet går i Meråker.