Meny

Tilbakeblikk: Magnus Carlsens VM-historie

Magnus Carlsen var i trøbbel under VM i New York, men slo hardt tilbake og ble verdensmester for tredje gang da Sergej Karjakin ble slått i omspillet. Foto: Pontus Höök / NTB scanpix
Magnus Carlsen har stor mesterskapsrutine før storduellen med Fabiano Caruana. Dette er øyeblikkene som banet vei for sjakkessets tre VM-titler.

Fredag er Carlsen tilbake i VM-manesjen. Det skjer på The College i Holborn i London. For fjerde gang spiller han for å bli verdensmester i langsjakk.

I 2013, 2014 og 2016 var Carlsen utpekt som favoritt, men denne gangen er det langt mer åpent. Det har skapt ekstra store VM-forventninger. Kan Caruana rappe tronen Carlsen har sittet på i en årrekke?

– For Magnus er det den soleklart vanskeligste motstanderen han har hatt. Det er nummer én mot nummer to. Det blir en skikkelig uforutsigbar match, og det er vanskelig å spå hva som kommer til å skje, sier VGs sjakkekspert Jon Ludvig Hammer til NTB.

Hammer er en god venn av Carlsen. Har var en del av nordmannens team i de to første VM-kampene mot Vishy Anand.

Aktuelt: Gigantduellen gir Carlsen et ekstra kick

Feiret i bassenget

Caruana kommer til London i imponerende form, men VM-presset vil være nytt for amerikaneren. For fem år siden kjente Carlsen selv på debutnervene i indiske Chennai. Han fikk fordel av å starte med hvite brikker, men en tidlig feil tvang ham til å dra i nødbremsen og berge remis.

Også de tre neste partiene endte uavgjort. Så kom gjennombruddet i det femte partiet. Med svarte brikker vant Carlsen også det påfølgende partiet, og da var løpet langt på vei kjørt for tittelforsvarer Anand.

Magnus Carlsen var en tur innom hotellbassenget under feiringen av sin første VM-tittel i langsjakk. Han slo det indiske hjemmehåpet Vishy Anand 6,5-3,5 i Chennai. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Inderen vant ikke et eneste parti på hjemmebane. Carlsen avgjorde VM etter ti partier og ble mester med 6,5-3,5. Dresskledd feiret han triumfen med et hopp i bassenget.

– Magnus var veldig nervøs første gang han skulle spille VM, men slapp unna. Anand grep ikke sjansen og tillot Magnus å komme tilbake til hektene. Deretter ble han feid av brettet, sier NRKs sjakkekspert Torstein Bae til NTB.

Året etter møttes duoen igjen. Anand vant tredje parti, men Carlsen hadde full kontroll i Sotsji. Han forsvarte VM-tittelen med 6,5-4,5. Sju av elleve partier endte med remis.

Aktuelt: Carlsen redd for å tape VM-tittelen

Tabber

I 2016 ble det langt mer trøblete. Russeren Sergej Karjakin demonstrerte tidlig sin eminente evne til å forsvare seg i hardt pressede situasjoner. Selv om Carlsen hadde et spillmessig overtak, stoppet russeren ham fra å få uttelling. To klare seiersmuligheter glapp i løpet av New York-mesterskapets første dager.

Så begynte Carlsen å slurve. I flere partier gjorde sjakkesset feil som holdt på å koste ham dyrt, og etter sju strake remis smalt det. Carlsen fikk svi for tabbene sine, og Karjakin tok ledelsen med fire partier igjen. Sjokktapet kom til tross for at verdensmesteren hadde fordel av hvite brikker.

Skuffelsen var enorm. Etter partiet nektet Carlsen å snakke med ventende journalister i intervjusonen, og han stormet ut av pressekonferansen før den i det hele tatt hadde begynt.

Aktuelt: Carlsen-manager rett før VM: – Krevende å gå rundt og vente

Nå var han under massivt press med svarte brikker i det niende partiet. Og en stund så det bekmørkt ut. Carlsen viste svakheter og havnet i akutt tidsnød inn mot den første tidskontrollen. Karjakin klarte ikke å sette inn nådestøtet, og til slutt berget Carlsen remis.

Russlands president Vladimir Putin gratulerer Magnus Carlsen under premieseremonien i Sotsji etter nok en VM-seier over Vishy Anand. Denne gangen vant han med 6,5-4,5. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

I det påfølgende partiet kom vendepunktet. Carlsen greide endelig å bryte rekken uten seier, og dermed var kampbildet snudd. Nordmannen var tilbake i favorittsetet.

Mange håpet han skulle avgjøre VM i det tolvte og siste partiet, men Carlsen tok ingen sjanser og nøyde seg med remis etter kun 35 minutter. I omspillet tok nordmannen en suveren seier og forsvarte tittelen på sin egen 26-årsdag.

Aktuelt: Luksushotell for Carlsen under VM-oppholdet i London

Populært