Langrennssjefen mener Norge må tørre å ta steg til siden

Langrennssjef Espen Bjervig under høydetrening på isbreen i italienske Val Senales. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix.
Langrennssjef Espen Bjervig under høydetrening på isbreen i italienske Val Senales. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix

Langrennssjef Espen Bjervig (46) i Norges Skiforbund sier at det blir mer høydetrening for Norges beste skiløpere allerede fra neste sesong av.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kun ti løpere har vært på høstens tradisjonelle samling i italienske Val Senales. Det tallet er historisk lavt på de 30 årene Norges Skiforbund har benyttet seg av stedet.

Der det tidligere har vært bortimot trangt om plassen på breen, var det godt spillerom for Therese Johaug, Petter Northug og de øvrige med norske sponsormerker denne uken. Lite snø har også bidratt til at langrennsinnslagene var færre enn vanlig. Svenskene valgte for eksempel å droppe Val Senales helt i år.

Beijing

Den aktive Bjervig var selv på sin første samling i Val Senales i 1993.

– Vi går mot et OL i høyde, og det blir mer fokus på høydetrening fram mot det mesterskapet. Den sportslige ledelsen får skreddersy et opplegg sammen med Olympiatoppen. OL i Beijing går så høyt at du er helt avhengig av å være akklimatisert, sa Bjervig til NTB tidligere denne uken.

Bjervig var en del av støtteapparatet på plass i Tirol denne uken.

Effekten av høydetrening har vært heftig diskutert i langrennsmiljøet det siste året. Utøverne har vidt ulike oppfatninger om hvor stor nytte de har av jakten på røde blodlegemer. Trenerne er heller ikke nødvendigvis 100 prosent samkjørte til en hver tid.

– Det har vært et veldig diskusjonstema, og man har valgt å kjøre en åpen løsning. Utøverne har selv fått velge det de har troen på siden mesterskapet i Seefeld går i mellomhøyde. Det har vært gode diskusjoner og mange meningsutvekslinger, og det er bra. Vi synes det er bra at vi ikke tvinger alle inn i ett system. Men det er stor enighet om at vi tilbake til mer klassisk høydetrening inn mot OL.

Aktuelt: Monsen tror pizzamåltid ga Northug omgangssyke

Tradisjonsbrudd

Bjervig er tydelig på at det ikke er snakk om et eksperiment de har falt ned på denne sesongen.

– Vi har brutt med en tradisjon som vi har holdt på med i 30 år, men det er kanskje det som gjør at vi utvikler oss også, at vi tør å ta de stegene til siden av og til og ser hvilke utslag det får.

Langrennssjefen er ikke bekymret for vinterens resultater. Han tror at utøverne for begge kjønn vil prestere.

– Når vi ser på formen til de forskjellige utøverne på samlingene jeg har vært på, så er jeg ikke veldig bekymret for vinteren. Det virker solid, og det er nedlagt en godt stykke arbeid. En ting er det fysiologiske med bra tester og slikt, men det virker også som det er god stemning og god dialog mellom utøvere og trenere. Det er lag som er i flyt. Jeg er imponert, sa Bjervig.

Aktuelt: Svensk kommentator: – Jeg håper du gir dine landsmenn en utstrakt langfinger, Northug

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden