Meny

Klæbo og skiforbundet uenige om markedsrettigheter?

– Et tegn på at Klæbo-bomba kan komme til å smelle

Johannes Høsflot Klæbo under presentasjonen av skilandslaget for den kommende sesongen,. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Adressa-kommentator Birger Løfaldli tror Norges Skiforbund og Johannes Høsflot Klæbo kan ende opp i en konflikt som minner om Petter Northugs batalje med skiforbundet. – Vi har et svært godt samarbeid med Johannes, sier forbundet selv.

Løfaldli skriver i en kommentar at det «ulmer kraftig under overflaten».

Omverdenen ble for første gang introdusert for konflikten da Klæbo-advokat Pål Kleven skrev at Norges Skiforbund feiltolker egne regler i en kronikk i Adressa.

– Det var første gang det kom frem i offentligheten at det var et eller annet der. Og dette minner litt om det Petter Northug har vært gjennom med Norges Skiforbund. Klæbo er veldig bevisst på sin egen markedsverdi, det han har krav på og fortjener, sier Løfaldli til ABC Nyheter.

Ut ifra Klevens kronikk, virker det som om Norges Skiforbund og Klæbo-teamet er uenige om hvem som eier markedsrettighetene til langrennsstjernen. Kleven skriver følgende:

«Hvem som eier utøvernes markedsrettigheter er regulert i NIFs lov § 14–4 (4). Der står det følgende:

«innenfor de begrensninger som følger av NIFs regelverk og særforbundets rammer, har utøver selv eiendomsretten til eget navn, bilde og signatur.»

Etter dette er det klart at utøverne selv har eiendomsretten til eget navn, bilde og signatur (såkalte «image rights»), men at de ikke har myndighet/kompetanse til å utnytte sine rettigheter fordi de ikke kan være part i markedsavtaler», skriver Kleven.

– Kan smelle mellom partene

Norges Skiforbund er medlem av Norges Idrettsforbund (NIF), og er gjennom dette underlagt NIFs regelverk.

21 år gamle Høsflot Klæbo har så langt hatt en kometkarriere. Sist vinter vant han tre OL-gull under lekene i Pyeongchang, i tillegg vant han verdenscupen sammenlagt. Som 20-åring tok han bronse på sprinten under ski-VM i Lahti. Klæbo står totalt med 14 verdenscupseire.

Det er en fare for at det kan komme til å smelle mellom partene hvis de ikke kommer til enighet, og det er et langt steg frem dit. Slik jeg ser det, har de ikke felles forståelse for hvordan reglene skal tolkes, påpeker Løfaldli.

– Skiforbundet er på etterskudd

– Har Skiforbundet lært noe av sakene med Northug-leiren?

– Det er jo det store spørsmålet, men for meg virker det som de er på etterskudd, sier Adressa-kommentatoren.

Birger Løfaldli mener Johannes Høsflot Klæbo er en tikkende bombe for Norges Skiforbund. Foto: Håvard Jensen / Adresseavisen

Løfaldli spekulerer i at en eventuell klinsj kan føre til at Klæbo kan komme til å velge å stå utenfor landslaget, slik Petter Northug gjorde i fem sesonger.

– Jeg tipper Klæbo kan klare seg fint utenfor landslaget, noe Northug i perioder også gjorde.

Allerede i januar advarte Løfaldli mot at Klæbos markedsverdi kunne skyte i været hvis han tok OL-gull. «Klæbo er en tikkende bombe for skiforbundet », skrev han.

– Er bomba i ferd med å eksplodere nå?

– Med Klæbo-advokatens kronikk i bakhodet, så er det et tegn på at bomba kan komme til å smelle, ja, sier Løfaldli.

Klæbos advokat, Pål Kleven, har foreløpig ikke besvart ABC Nyheters henvendelse.

Aktuelt: Petter Northug etter obskøn gest: – Jeg gjør dumme ting

– Noen ganger har vi ulike interesser

Espen Graff, kommunikasjonssjef i Norges Skiforbund, sier at samarbeidet mellom partene fungerer bra.

Espen Graff, kommunikasjonssjef i Norges Skiforbund. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix

– Samarbeidet med Johannes og hans team er svært godt. Johannes er nytenkende og dette er positivt for at også vi som forbund utvikler oss. Sammen med våre utøvere er vi opptatte av å tilpasse oss virkeligheten vi lever i og utvikle oss til det beste for skisporten, sier han til ABC Nyheter.

– Noen ganger har vi ulike interesser, men vi opplever at det er god balanse mellom rettighetene og inntektene til hver enkelt utøver og fellesskapet, understreker Graff.

Les også: Ekspert: Norgesgruppens avtale med Skiforbundet kan bli mindre attraktiv

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært