Klæbo-plan strammes inn: – Jeg er jo en gammel mann

Johannes Høsflot Klæbo (til venstre og bestefar og trener Kåre. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
Johannes Høsflot Klæbo (til venstre og bestefar og trener Kåre. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Johannes Høsflot Klæbo og bestefar Kåre er drømmelaget som vil gå fra OL-knockout til VM-fest.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg er jo en gammel mann. Det er nesten for gæli å si det, men jeg er blitt 75. Så vi tar et år av gangen, men vi har jo gått etter en langsiktig plan i hvert fall inntil nå, sier han til NTB.

Barnebarnet er blitt det store navnet i langrenn.

– Jeg har jo en vanvittig erfaring. Jeg har jo holdt på med dette lenge og vet veldig mye om anatomi. Jeg vet hvordan forskjellig type trening påvirker kroppen. Jeg leser også det meste av forskningsrapporter. Så plukker vi med oss det vi synes er noe, men det skrives også veldig mye rart. Så det gjelder å sile ut. Mange driver med nisjetenkning. Det kan være vel og bra, men vi må sette sammen en helhet, sier han

– Jeg gjør dette for meg selv og har ikke noe spesiell hjelp fra Olympiatoppen eller noe som helst. Foreløpig har vi synes at det fungerer bra.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bestefar Klæbo har alltid vært nysgjerrig når det gjelder trening og metoder. Han hadde sin første trenerjobb på 1970-tallet.

Ros

– Hvordan er Johannes å ha som treningselev?

– Ja, han er veldig dedikert. Han har utviklet seg og kjenner kroppen sin veldig godt. Når han trykker på under en trening, så kjenner han om det gir respons eller ikke. Fungerer det ikke hopper vi bukk over en hardøkt. Han har en dag-til-dag-plan, men om han ikke føler seg 100 prosent en dag, så skipper vi hardøkta og tar den en annen dag. En av de store feilene som blir gjort, er at man kjører hardt når man ikke er i dagsform. Herregud, det er ingen hensikt å kjøre seg enda lenger ned når man likevel er på vei ned, sier Kåre Høsflot til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sammen med Johannes lager bestefaren treningsprogram dag for dag. Disse legges også inn og tilpasses når barnebarnet er på landslagssamling.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det gjør slik at vi ikke skal gå på en blemme. På landslagssamlingen er det ofte veldig mye trening. Da må vi i for- og etterkant legge opp slik at han kan absorbere all den treningen.

– Han har vært på landslaget siden han var 18. Vi har et veldig godt samarbeid med Arild (Monsen). Det er en voksen kar med mye erfaring. Vi har ingen konflikter.

SE VIDEO: Morfar Klæbo holder kortene tett til brystet:

Venter

Johannes venter fortsatt med høydetrening. Det er uaktuelt å teste ut før Seefeld-sesongen.

– Når vi får lagt et skikkelig opplegg for høydetreningen, så starter vi neste år.

– Har du en bra følelse på at han responderer godt på høydeopplegg?

– Har ikke peiling. Det får vi se. Det er derfor vi må ha et prøveår. I høyden gjelder det å være veldig dedikert og vite hva man holder på med. Det går ikke bare an å hoppe opp i høyden og trene. Vi trenger en god plan.

– Høydetrening kan jo også være en risikosport om man er for hard på gassen?

– Vi har en del eksempler på det.

Selv trener Kåre Høsflot fire-fem ganger i uka.

– Jeg trener styrke, og så prøver jeg å jogge litt, men du kan ikke kalle det løp lenger. Det er så vidt begge «fotan» ikke berører bakken.