Flo: – Spent på hvordan kampen blir med disse kroppene

Oslo 20180608. En munter Ronaldo på pressemøte i forkant av omkampen VM-lagene fra 1998 på Ullevaal Stadion lørdag. På bildet fra venstre Ronaldo og Tore André Flo. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Oslo 20180608. En munter Ronaldo på pressemøte i forkant av omkampen VM-lagene fra 1998 på Ullevaal Stadion lørdag. På bildet fra venstre Ronaldo og Tore André Flo. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Scoringen og straffesparksituasjonen mot Brasil i 1998 definerer på mange måter Tore André Flos fotballkarriere. Lørdag vekkes gamle minner til live.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flo står foran et gjensyn med Junior Baiano, forsvarsspilleren som ble lurt da stryningen utlignet til 1-1 i Marseille i 1998 og som deretter holdt Flo i drakta og forårsaket straffesparket som avgjorde den legendariske kampen i Marseille i Norges favør.

Lørdag møtes VM-heltene igjen. 20 år er gått og mange av hovedpersonene har både blitt flere grå hår rikere og noen kilo tyngre.

– Jeg er spent på hvordan det skal bli ute på banen med disse kroppene, men det er kjempeartig å få være med, gliser Tore André Flo til NTB foran det som er døpt «Omkampen».

Snakker om den daglig

44-åringen nøler ikke med å kalle kampen i Marseille et karrierehøydepunkt.

– Det var selvfølgelig den største kampen i min karriere, med hensyn til betydningen og alt rundt. Det ble en veldig spesiell kveld, og grunnen til at vi er her i dag, er jo nettopp den kampen, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er den kampen folk først tenker på når ditt navn kommer opp?

– Ja, i hvert fall i Norge. Det var en veldig betydningsfull kamp for mange nordmenn. Folk snakker om den nesten i det daglige når jeg treffer nordmenn, sier stryningen, som er bosatt i London.

Snuoperasjon

Selv hadde Flo bak seg en litt trå start på VM-sluttspillet da Brasil sto på motsatt banehalvdel i den siste kampen i gruppespillet.

– Vi spillerne trodde før VM startet at vi skulle klare å gå videre, og det trodde nok det norske folk også. Vi hadde veldig gode resultater før VM, og selvfølgelig hadde jeg en god del press på meg. Det hadde gått veldig bra i oppkjøringen, så jeg hadde håpet å klare meg litt bedre i de to første kampene i VM, medgir Flo.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Desto artigere var det for stryningen at det løsnet nettopp i Marseille mot de brasilianske VM-favorittene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er helt utrolig hvor fort det kan snu i fotballen. Man kan være langt nede og føle at man ikke får til noen ting i ett øyeblikk, og plutselig sitter ting og man føler man får til alt, sier han.

Knekte koden

I oppkjøringen til kampen fikk han god hjelp av landslagssjef Egil Drillo Olsen til å senke skuldrene.

– Drillo har alltid vært flink til det, og særlig i forhold til meg knekte han koden når det gjaldt å få meg rolig. Han hjalp meg til å prestere når det gjaldt. Jeg har masse å takke han for, sier Flo.

Etter VM-seieren fikk han tilnavnet «Flonaldo». Det henger fortsatt ved.

– Det var en kjempeartig greie, det. Jeg fikk faktisk tekstmelding fra en gammel lagkamerat så sent som i går som kalte meg Flonaldo, så det sitter fortsatt i, ler 44-åringen.

Siden 1998 har han byttet ut begge hoftene og spøker med at han kommer på banen i omkampen godt hjulpet av mye metall.

På motsatt banehalvdel står blant andre de brasilianske stjernene Ronaldo og Rivaldo.