Meny

Lillebror Ingebrigtsen kastes til ulvene

Jakob Ingebrigtsen jager en ny sterk tid i USA lørdag. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Jakob Ingebrigtsen møter både den regjerende OL- og verdensmesteren på 1500 meter i Diamond League-stevnet i friidrett i Eugene lørdag.

Lillebror i Ingebrigtsen-familien får med andre ord matching på topp internasjonalt nivå når han skal løpe én engelsk mil, 1609 meter.

Amerikanske Matthew Centrowitz er regjerende OL-mester på 1500 meter fra Rio i 2016 og har også VM-gull innendørs på distansen fra 2016. I 2017 ble det i tillegg VM-sølv utendørs. Han løper for hjemmeseier.

Sterke kenyanere er det også flere av i lørdagens felt. Elijah Manangoi er regjerende verdensmester på 1500 meter og har også VM-sølv fra 2015 på merittlista.

Timothy Cheruiyot tok på sin side VM-sølvet på 1500 meter i London i 2017, mens landsmannen Silas Kiplagat tok samme medalje under VM i sørkoreanske Daegu i 2011.

– Det har gått greit treningsmessig den siste tiden, men vi legger ikke all verdens i disse løpene. Det er ikke nå det gjelder, sier pappa Gjert Ingebrigtsen til NTB.

– Konkurransen er god, men ikke verre enn at det må vi tåle, sier Ingebrigtsen.

Jakter U20-årsbeste

På startstreken står også etiopiske Samuel Tefera og Ayanleh Souleiman fra Djibouti, begge verdensmestere innendørs.

Jakob Ingebrigtsen kommer på sin side til start med feltets nest svakeste personlige rekord. 17-åringen har samtidig løpt så fort som 3.56,29. Det gjorde han forrige sesong.

Årsbeste i verden på distansen i U20-klassen er 3.59.43. Den tiden bør det være mulig å jakte på for stortalentet.

Tidlig i mai innledet lillebror Ingebrigtsen utendørssesongen med å sette personlig rekord på 1500 meter i et internasjonalt stevne i amerikanske Palo Alto. Tiden 3.39,06 holdt til seier, og OL-mester Centrowitz var blant dem som ble satt på plass.

Jakter norsk bestenotering

Storebror Henrik Ingebrigtsen skal i aksjon i Eugene allerede fredag (lørdag morgen norsk tid). Han løper den litt uvanlige distansen to engelske mil, som tilsvarer rundt 3220 meter.

Etiopiske Muktar Edris, rangert som verdens beste 5000-meterløper, amerikanske Paul Chelimo og kenyanske Paul Kipngetich Tanui er tre av flere profiler i feltet.

Den norske bestenoteringen på distansen gjennom tidene tilhørende Knut Kvalheim lyder på 8.24.4 og stammer fra 1976. Kanskje står den rekorden for fall?

– Vi er litt spent på distansen, som blir en mellomting mellom 3000 og 5000 meter. Det er ikke en distanse som blir løpt ofte. Det kan fort bli 1500-meterfart ut fra start, og det er en utfordring, sier Gjert Ingebrigtsen til NTB.

Henrik Ingebrigtsen innledet sesongen med seier på 5000-meteren i det nevnte stevnet i Palo Alto. Tiden 13.16,97 var en forbedring av hans personlige rekord med hele 10,13 sekunder.

Populært