Søsteren til Nord-Koreas leder skal besøke OL

Kim Yo-jong (t.v.) sammen med sin bror Kim Jong-un under et besøk i en militærleir i Nord-Korea. Nå reiser hun til nabolandet i forbindelse med vinterlekene. Foto: AP / NTB scanpix
Kim Yo-jong (t.v.) sammen med sin bror Kim Jong-un under et besøk i en militærleir i Nord-Korea. Nå reiser hun til nabolandet i forbindelse med vinterlekene. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nord-Korea vil sende søsteren til landets leder Kim Jong-un på OL-besøk i Sør-Korea, melder sørkoreanske myndigheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kim Yo-jong skal etter planen delta i en delegasjon som ankommer Pyeongchang fredag, opplyste det sørkoreanske gjenforeningsdepartementet onsdag.

Kims søster beskrives som et høytstående medlem av landets regjerende arbeiderparti. I slutten av oktober fikk hun dessuten en plass i landets mektige politbyrå, som ledes av hennes bror, og som tar de viktigste beslutningene i landet. Ifølge analytikere tyder forfremmelsen på at hun er en viktigere figur i det nordkoreanske maktapparatet enn tidligere antatt.

Kim Yo-jong antas å være slutten av 20-årene, og hun har ofte vært med broren når han reiser rundt i landet eller deltar på arrangementer. Hun antas å være en av hans viktigste fortrolige. Begge har samme mor, den tidligere danseren Ko Yong-hui, som døde i 2004.

Konfliktdempende?

Både Sør-Korea og Nord-Korea håper å bruke Nord-Koreas deltakelse i OL til å dempe spenningene på Koreahalvøya etter et år der konflikten har vært mer tilspisset enn på lenge.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kritikere mener imidlertid at Nord-Korea forsøker å utnytte olympiaden til å svekke de internasjonale sanksjonene som er blitt innført som følge av landets atomvåpen- og rakettprogram.

Onsdag ankom en stor nordkoreansk heiagjeng OL-byen. Den har 229 medlemmer, alle er jenter og unge kvinner, som er valgt ut på bakgrunn av alder, utseende og entusiasme. Heiagjengen skal fungere som en støtte til landets langt mer beskjedne OL-tropp, som består av 22 idrettsutøvere.

Taekwondo-oppvisning

Heiagjengen fikk klarsignal til å reise til Pyeongchang etter at de to nabolandene nylig ble enige om å gi den grønt lys.

Også Nord-Koreas idrettsminister Kil Il-guk, medlemmer av landets OL-komité og et oppvisningslag i taekwondo ankom OL-byen onsdag.

Taekwondoutøverne skal opptre før fredagens åpningsseremoni og deretter ha en forestilling i hovedstaden Seoul.