Meny

Lorentzen hylles etter råsterk 1000 meter i Heerenveen

Håvard Holmefjord Lorentzen ble nummer tre på 1000-meteren under verdenscupåpningen i Heerenveen søndag. Foto: Peter Dejong / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Håvard Holmefjord Lorentzen er i superslag. Søndag skøytet han sin raskeste 1000 meter på en lavlandsbane noensinne. Det holdt til en 3.-plass i Heerenveen.

Fana-løperen har imponert stort under helgens verdenscupåpning. Med søndagens prestasjon tok han turen opp på pallen for annen gang i løpet av to døgn. Fredag kveld vant han stevnets første 500 meter.

Tiden 1.08,28 er den beste Lorentzen har klart å oppnå på favorittdistansen i lavlandet. Hans tidligere rekord lød på 1.09,03. Han måtte se seg slått av russiske Pavel Kulizjnikov med 31 hundredeler, mens det nederlandske hjemmehåpet Kai Verbij var foran med 0,16 sekund.

Kulizjnikov satte banerekord i Heerenveen med sin seierstid på 1.07,97.

– Jeg er superfornøyd med dette. Jeg leverte godt hele veien egentlig, og det gjorde vondt på slutten. Jeg visste at hvis jeg leverer som på trening, så holder det. Man blir litt ekstra nervøs når man ser på alle tidene som har gått. Målet var å være innom pallen denne helgen, så det er over all forventning å få en seier og en tredjeplass, sa Lorentzen til NRK.

Fullkommen

Etter løpet klarte ikke NRKs skøyteekspert Even Wetten å holde igjen i sin hyllest av 25-åringen fra Bergen.

– Hvilken skøyteløper han har utviklet seg å bli. For et løp av Håvard. Han slår knockout på den regjerende verdensmesteren, sa Wetten og viste til at Lorentzen var klart best i parduellen med nederlandske Kjeld Nuis.

– For en fullkommen sprinter han er i ferd med å bli. Han kommer til å bli giftig når vi snakker om VM sprint sammenlagt, la han til.

Wetten mente også at skøyteverden hadde vært vitne til et av tidenes beste 1000-meterløp noensinne: – På en lavlandsbane har vi aldri sett maken.

Lorentzen matchet nesten Kulizjnikovs rundetider etter 600 og 1000 meter, men russeren var klart raskest av samtlige løpere på de første 200 meterne. Da presset han seg ned til 16,31 sekunder mot Lorentzens 16,52. Verbij var nærmest med 16,44.

Fredag tok Lorentzen sin aller første verdenscuptriumf på 500-meteren. Lørdag ble han nummer åtte på den samme distansen.

Bøkko på niende

Hege Bøkko gikk inn til niendeplassen på kvinnenes 1000 meter. Hun var i mål på tiden 1.15,65. Det skilte 1,66 sekunder opp til japanske Nao Kodaira.

Det var ingen norske deltakere på kvinnenes 3000 meter. Antoinette de Jong skøytet inn til nederlandsk hjemmeseier med tiden 4.03,53. Hun slo russiske Natalia Voronina med 47 hundredeler.

Skøytefesten i Heerenveen fortsetter utover søndagen med 5000-meteren for menn. Der jakter Sverre Lunde Pedersen revansj etter at han skuffet på lørdagens 1500 meter. Det hele avsluttes med lagsprint for begge kjønn. Norge deltar på begge sprintene.

Populært