Meny

Norges startoppstilling mot Tsjekkia

Joshua King starter for Norge mot Tsjekkia.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norge stiller med dette laget i VM-kvalifiseringskampen mot Tsjekkia:

Rune A. Jarstein – Omar Elabdellaoui, Even Hovland, Vegard Forren, Haitam Aleesami – Per Ciljan Skjelbred, Alexander Tettey, Stefan Johansen, Jo Inge Berget – Markus Henriksen, Joshua King.

Norge må slå Tsjekkia fredag for å overvintre med et reelt håp om å kvalifisere seg til fotball-VM. Ifølge statistikken er tiden inne for en ny borteseier.

Under Per-Mathias Høgmo har Norge vunnet tre ganger på 15 bortekamper. Det betyr en seier for hver femte bortekamp, men Norge har nå spilt seks bortekamper siden den forrige seieren.

Henriksen på topp

Markus Henriksen som spissmakker for Joshua King er overraskelsen i Per-Mathias Høgmos lag til skjebnekampen mot Tsjekkia i VM-kvalifiseringen.

King nevnte tre sidestilte alternativer da han torsdag ble spurt om sin foretrukne makker, og Henriksen var ikke blant dem. Hull-spilleren er imidlertid en av fem spillere som er blitt brukt på topp i 4-4-2-formasjonen under trening i Berlin denne uken.

Henriksen på topp var som mange vil huske en overraskelse også i uttaket til returkampen mot Ungarn for ett år siden, et uventet uttak som slo feil på flere plasser da Norges EM-drøm ble knust.

Vegard Forren er tilbake etter skade og ble foretrukket framfor Håvard Nordtveit som Even Hovlands makker i midtforsvaret. Hovland og Forren har spilt sammen over tid både i landslaget og tidligere i Molde.

Berget på venstre kant

Jo Inge Berget starter på venstre kant, selv om Mats Møller Dæhli er blitt brukt der det meste av tiden på trening. Per Ciljan Skjelbred starter også på kant, selv om Høgmo i en periode slapp ham til i hans foretrukne rolle sentralt på midtbanen.

Omar Elabdellaoui er som ventet tilbake på høyrebacken etter sitt skadefravær.

Samuelsen på tribunen

Uttaket innebærer at Dæhli og Tarik Elyounoussi starter på benken, i likhet med Adama Diomande. Høgmo har sagt at han vil ha flere jokere i bakhånd i tilfelle han trenger å endre kampbildet underveis.

Martin Samuelsen er derimot overtallig i troppen og ikke blant de 12 reservene. I likhet med Dæhli kunne han ha spilt for U21-landslaget som fredag tapte 0-2 i EM-omspillskamp i Serbia.

Tsjekkias lag

Tsjekkias landslagssjef Karel Jarolim overrasker også, ved å bruke Michael Krmencik fra Viktoria Plzen på topp i en 4-5-1-formasjon. Han har brukt hele 24 spillere i lagets tre første VM-kvalifiseringskamper, men Krmencik er ikke blant dem.

Keeper Tomas Vaclic, som er eneste tsjekker med full spilletid i kvalifiseringen, og den bakre fireren er det eneste som er slik tsjekkisk presse ventet. Tidligere Rosenborg-spiller Borek Dockal spiller for øvrig sentralt på midtbanen.

Bortefasit

Siden Bulgaria ble slått 1-0 i Sofia for 14 måneder siden er dette Høgmos bortefasit:

* Italia 1-2

* Ungarn 1-2

* Estland 0-0

* Portugal 0-3

* Belgia 2-3

* Aserbajdsjan 0-1

Én uavgjort og fem tap, altså. Fire mål og elleve baklengs.

Muren

Alle de tre borteseirene under Høgmo har kommet i kvalifiseringskamper, og fellesnevneren har vært at Norge har holdt nullen. I 2014 ble det to borteseirer på rad med 3-0 over Malta og 1-0 over Aserbajdsjan.

Under Høgmo har Norge holdt nullen på bortebane bare fire ganger: I de tre seierskampene og den målløse mot Estland i mars. Det hviler altså et betydelig ansvar på Rune A. Jarstein, som i forrige utgave av det tyske bladet Sport Bild ble presentert som «Berlin-muren».

Hertha Berlin har i en reklamekampanje framstilt ham som «Berlins strengeste dørvakt».

– Det likte jeg, sier Jarstein til Sport Bild. Avviser han tsjekkerne, som er uten scoring i sine tre første VM-kvalifiseringskamper, er mye gjort for det norske laget.

Tallene

Dette er Høgmos statistikk hjemme og ute (vunnet-uavgjort-tapt, mål):

* Hjemme: 6-5-6, 17-15

* Borte: 3-2-10, 13-28

* Nøytral bane: 1-0-1, 2-4.

Scoringene

Disse har scoret for Norges landslag i kamper under Per-Mathias Høgmo:

* 4 mål: Joshua King.

* 3 mål: Alexander Tettey.

* 2 mål: Tarik Elyounoussi, Jo Inge Berget, Stefan Johansen.

* 1 mål: Daniel Braaten, Marcus Pedersen, Ola Kamara, Yann-Erik de Lanlay, Morten Gamst Pedersen, Anders Konradsen, Mats Møller Dæhli, Håvard Nielsen, Håvard Nordtveit, Vegard Forren, Alexander Søderlund, Markus Henriksen, Pål André Helland, Alexander Sørloth, Veton Berisha, Adama Diomande, Martin Samuelsen.

* Det er gjort to selvmål. Totalt 32 mål på 34 kamper.

Populært