Sterk spurt ga Norge 5.-plass i sjakkolympiaden

Magnus Carlsen i Oslo før avreisen til Baku.
Magnus Carlsen i Oslo før avreisen til Baku. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Norge spilte uavgjort 2-2 mot India i den avsluttende kampen i sjakkolympiaden i Baku. Det ga 5.-plass sammenlagt.

Aldri har Norge gjort det bedre. Det beste fra før var 11.-plass i 1976.

Norge avsluttet turneringen etter 11 runder med totalt 16 poeng. Norge vant åtte kamper, spilte én uavgjort og tapte to (mot Romania og mesteren USA).

– Det er utrolig bra. Det er veldig moro. Jeg synes det er veldig oppmuntrende. Vi er blant de beste i verden, sier ringreven Simen Agdestein til nettstedet Matt og Patt.

Frode Urkedal (23) var den eneste på Norges lag som vant sitt siste parti. Han slo S. P. Sethuraman, mens Aryan Tari tapte for Vidit Gujrathi. Begge de to inderne var langt bedre ranket enn nordmennene.

Urkedal har storspilt gjennom det meste av turneringen. Partiet mot Sethuraman avgjorde han etter bare 25 trekk.

Seier

Jon Ludvig Hammer i hvitt spilte remis mot Baskharan Adhiban. De to var omtrent like bra ranket. Hammer har ikke vært i praktslag i denne turneringen. For ham ble det ni remis og to tap.

– Det er et mirakel at det går an å havne så høyt oppe når 2.-bordspilleren spiller som en gjøk, sier Hammer til VG.

Han har følgende forklaring på hvorfor Norge likevel har prestert så bra i den 42. olympiaden i sjakk.

– Ved flere anledninger var vi heldige med trekningen, og så vant vi de jevne matchene. Det er alfa omega, sier Hammer.

Verdensener Magnus Carlsen spilte også remis. Det var mot gode Pentala Harikrishna.

Viswanathan Anand var ikke med for India. Han har ikke spilt for landet sitt siden 2006.

Miss på bronse

12.-rankede Norge lå på 6.-plass før den siste runden og hadde en teoretisk sjanse til å ta bronseplassen, men det gikk ikke siden Russland slo Italia. Russland tok bronsen i mesterskapet.

India lå på 5.-plass før den siste runden. Inderne var ranket som nummer ni før mesterskapet.

Norges beste plassering i en sjakkolympiade fra før var 11.-plass i 1976, men da boikottet mange, og konkurransen var vesentlige svakere enn i år.

I Tromsø for to år siden endte Norge som nummer 29. Det ble 21.-plass i Dresden i 2008.

Etter mye om og men ble USA utropt til vinner. USA og Ukraina var de eneste som avsluttet med 20 poeng.

Norges kvinnelag vant siste kamp mot Indonesia 3-1. Olga Dolzhikova og Monika Machlik vant begge sine partier, men det ble remis på Sheila Barth Sahl og Ellen Hagesæther. Norges kvinner endte på 42.-plass.