Innbytter avgjorde for Polen

Polens Jakub Blaszczykowski (til venstre) feirer med kaptein Robert Lewandowski etter å ha satt inn 1-0 mot Ukraina. Foto: Eddie Keogh (Reuters / NTB scanpix)

Robert Lewandowski står fortsatt uten mål i årets fotball-EM, men takket være innbytteren Jakub Blaszczykowski kunne Polen likevel juble for 1-0-seier over utslåtte Ukraina.

Polens stjernespiss hadde sett seg ut kampen mot allerede utslåtte Ukraina for å få en slutt på EM-måltørken, men fikk det ikke til å stemme. To store muligheter kastet Bayern München-spissen bort i første omgang, til supporternes store fortvilelse.

Men etter at kapteinen hadde fått Ukraina-forsvarets oppmerksomhet ble det rom for lagkameratene, og det benyttet innbytter Blaszczykowski seg av etter kun ni minutter på banen. 30-åringen kombinerte fint med Lewandowskis spisskollega Arkadiusz Milik, før Dortmund-spilleren på lekkert vis banket ballen opp i det venstre hjørnet bak Andrej Pjatov etter 54 minutter.

– Ukraina gjorde det vanskelig for oss, men sterke lag vinner også på en dårlig dag, sa Blaszczykowski.

– Det er ikke et problem at Lewandowski ikke har scoret ennå. Han jobber hardt og har hatt stor andel i våre seirer, sa landslagssjef Adam Nawalka.

Polen trengte flere mål for å gå forbi Tyskland i gruppe C, men det ble med det ene. Dermed ble polakkene toer i gruppa og møter Sveits i åttedelsfinale. Det er 30 år siden sist Polen kvalifiserte seg til cupspillet i EM eller VM.

Ukraina må dra hjem både poeng- og målløs.

Norsk dommermiss

Polen gikk ut i hundre mot Ukraina i jakten på seieren i gruppe C. Milik testet Pjatov før det var gått tre minutter, men Ukraina-keeperen hadde full kontroll.

Det samme hadde keeperen i duell med Lewandowski kun ett minutt senere. Kapteinen fikk en presis pasning inn foran mål, men selv om 27-åringen fikk stå alene, klarte han ikke å få skuddet på mål.

Ukraina tok etter hvert over i forsøket på å redde ansikt før hjemreisen, men verken Roman Zozulja, Andrej Jarmolenko eller Jevgen Konopljanka klarte å overliste Lukasz Fabianski i Polen-buret.

Jarmolenko og Ukraina ropte på straffe da 26-åringen ble lagt i bakken av Artur Jedrzejczyk innenfor 16-meteren, men den norske dommeren Svein Oddvar Moen vinket spillet videre til store protester.

De fleste mente at Ukraina ble snytt, og det kan få konsekvenser for Moen, som overså et straffespark også i sin første EM-kamp.

Heroisk Ukraina

I annen omgang var Ukraina nær igjen. Konopljanka fant Olexander Zintsjenko etter 50 minutter, men headingen fra 19-åringen gikk over målet til Fabianski.

Mer effektiv var Polens Jakub Blaszczykowski kun fire minutter senere, og dermed var Polen i ledelse.

Ukraina fortsatte å skape sjanser, men Polen lot ukrainerne trille ball og satset heller på kontringer. Men til tross for en heroisk innsatsvilje klarte ikke ukrainerne å få scoringen de hadde drømt om. Dermed ebbet kampen ut med tre poeng til Polen i Mikhailo Fomenkos siste kamp som ukrainsk landslagssjef.

– Jeg kan ikke klage på spillerne, for i dag spilte vi fotball, sa Fomenko.