Savnet Basel-supporter vendte hjem etter 11 år

En tur til Milano for å se en europacupkamp varte i hele 11 år for en supporter av fotballklubben Basel. Her er den sveitsiske klubben i aksjon mot Belenenses i europaligaen tidligere i høst.
En tur til Milano for å se en europacupkamp varte i hele 11 år for en supporter av fotballklubben Basel. Her er den sveitsiske klubben i aksjon mot Belenenses i europaligaen tidligere i høst. Foto: Arnd Wiegmann / X00493

En 71 år gammel sveitsisk mann, som har levd på gaten i 11 år etter å ha blitt borte under en mesterligakamp i fotball i Milano, returnerte nylig til hjemlandet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rudolf Bantle var 60 år da han i august 2004 reiste til Milano sammen med en gruppe venner for å overvære mesterligakampen mellom favorittlaget Basel og Inter. Da den italienske storklubben la på til 4-1 med fem minutter igjen å spille på San Siro, tok Bantle veien til toalettet. Den avgjørelsen skulle vise seg å få drastiske konsekvenser og endre den aldrende mannens liv for alltid.

Etter å ha gjort sitt fornødne mislyktes nemlig 60-åringen med å finne igjen reisefølget sitt. Med bare 20 euro i kontanter og ingen mobiltelefon, ble Bantle forlatt i gatene i Milano. Der tilbrakte han de neste 11 årene av sitt liv, mens han levde av gaver fra lokale velgjørere.

Rudolf Bantle var 60 år da han i august 2004 reiste til Milano sammen med en gruppe venner for å overvære mesterligakampen mellom favorittlaget Basel og Inter. Da den italienske storklubben la på til 4-1 med fem minutter igjen å spille på San Siro, tok Bantle veien til toalettet. Den avgjørelsen skulle vise seg å få drastiske konsekvenser og endre den aldrende mannens liv for alltid. Faksimile: gazzetta.it.
Rudolf Bantle var 60 år da han i august 2004 reiste til Milano sammen med en gruppe venner for å overvære mesterligakampen mellom favorittlaget Basel og Inter. Da den italienske storklubben la på til 4-1 med fem minutter igjen å spille på San Siro, tok Bantle veien til toalettet. Den avgjørelsen skulle vise seg å få drastiske konsekvenser og endre den aldrende mannens liv for alltid. Faksimile: gazzetta.it.

Meldt savnet

Sveitseren ble allerede i 2004 ført opp på sveitsisk politis liste over savnede personer, og med tanke på at det ikke fantes informasjon om hvor Bantle befant seg, ble saken lagt endelig død i 2011.

Ifølge den sveitsiske avisen Schweiz am Sonntag er Bantle nå tilbake i hjemlandet. Der har han fått plass på et gamlehjem i Basel.

Den nyheten kommer som en stor overraskelse på lokalbefolkningen i Milano-bydelen Baggio, der Bantle de siste 11 årene har vært et fast og lett gjenkjennelig innslag.

– Er det virkelig sant? Jeg hørte plutselig ikke mer om ham og trodde han var død, sier bibliotekaren Sergio Mazzarelli.

Han er en av mange som i årevis kjente godt til «den vennlige sveitsiske mannen med den tyske aksenten».

Milan-fan

I kjølvannet av Basels stortap for Inter i 2004, ble Bantle fan av byrival Milan og fulgte lagets kamper på TV i ulike lokale spillekiosker. En gruppe studenter som ga sveitseren klær og penger, utstyrte ham med en Milan-drakt med brasilianske Kakas navn på ryggen.

– Bantle var en legende i dette området. Historien om at han gikk seg bort på San Siro ble snakket om, men ingen visste om den var sann, sier bibliotekar Mazzarelli.

– Han snakket aldri mye om seg selv, men alle likte ham godt. Folk kom med mat til ham og nye klær. Han hjalp dem til gjengjeld dersom han hadde muligheten, tilføyer han.

Studenten Riccardo Foa, som i ettertid er blitt lege, tok vare på Bantles helse.

– Han hadde ingen lokal doktor. Vi pleide å ta hånd om ham selv, sier han til Gazzetta dello Sport.

Bantle selv hevder at høyt inntak av øl hjalp ham med å holde varmen i Milanos gater. Etter at han omsider ble gjenkjent og kontaktet av sveitsiske myndigheter, nektet han å reise tilbake til hjemlandet. Først da 71-åringen ble innlagt på sykehus med brukket lårhals nylig, innså han at det var på tide å vende tilbake til Basel.

Les også: Real Madrid vant tross PSG-stormløp

Personvernpolicy