Meny

Carlsen vil bruke året til eksperimentering

Verdensmester i sjakk Magnus Carlsen er klar for sin første turnering etter VM-seieren før jul. En storturnering i Nederland med start til helgen står for tur. (Foto: Heiko Junge / NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Magnus Carlsen har lagt VM-suksessen, jule- og nyttårsfeiringen i Syden bak seg. Nå er han klar for nye utfordringer ved sjakkbrettet.
Fakta om Magnus Carlsen:

* Født: 30/11 1990 (24 år).

* 2004: Stormester som 13-åring.

* 2006: For første gang rangert blant de 100 beste i verden.

* 2007: Som 16-åring slår han verdensener Veselin Topalov.

* 2009: Tidenes yngste verdensmester i lynsjakk.

* 2010: 19 år gammel første gang rangert som verdensener.

* 2013: Oppnår tidenes høyeste rankingpoeng 2872 (et mål for den relative spillestyrken).

* 2013: Ble første norske verdensmester i sjakk med 6,5-3,5 mot Vishy Anand.

* 2014: Ble verdensmester i hurtigsjakk og lynsjakk. Forsvarte VM-tittelen sin med 6,5-4,5 mot Vishy Anand.

* 2015: Er rangert som verdens beste sjakkspiller.

* Aktuell: Deltar i storturneringen i Wijk aan Zee for 11. gang.

Det er nesten to år til han skal forsvare sin VM-tittel. Derfor er det en god anledning til å bruke årets turneringer til eksperimentering. Etter mange timer med analyser i forbindelse VM-partiene mot Vishy Anand, dukket det opp mange nye teorier. Og mye av dette materialet er ennå ikke er prøvd ut.

Første test for en solbrun Carlsen etter oppholdet på et hemmelig sted i Syden, blir den tradisjonsrike storturneringen i Wijk aan Zee med start lørdag.

Friere og offensiv

– Han kan spille litt friere og mer eksperimenterende sjakk. Jeg tror vi får se en offensiv Magnus Carlsen som vil spille god sjakk. Han har en del å gå på og vil nok ta i bruk noen teorier han ikke fikk brukt i VM-partiene. Der måtte han være ekstremt forsiktig med å ikke gjøre feil. Nå står ikke så mye på spill. Det blir spennende framover, sier Carlsens manager Espen Agdestein til NTB.

Carlsen deltar i turneringen for 11. gang. Det var i denne turneringen han slo igjennom som 13-åring da han gikk til topps i C-puljen i 2004. Han har senere gått til topps i hovedturneringen tre ganger, i 2008, 2010 og 2013. I fjor deltok han ikke, og den tidligere verdenstoeren Levon Aronian fra Armenia gikk til topps.

Caruana blant favorittene

Turneringen er en invitasjonsturnering og Carlsen skal ut mot 13 håndplukkede spillere. En rekke høyt rangerte sjakkspillere deltar med verdenstoer Fabiano Caruana i spissen. Også nederlandske Anish Giri er et spennende navn å møte for Carlsen.

Også den kvinnelige verdensmesteren kinesiske Yifan Hou deltar.

Magnus Carlsen har feiret jul- og nyttår på de sørlige breddegrader. Det har etter hvert blitt tradisjon i Carlsen-familien.

Turneringen i Nederland ble første gang arrangert i 1938.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus