Ekspertene tror på Northug

KLAR: Petter Northug jr. er klar for sesongstart på Beitostølen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
KLAR: Petter Northug jr. er klar for sesongstart på Beitostølen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Langrennsekspertenes tro på Petter Northug (28) er ikke svekket etter all viraken det siste halve året.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Litt før klokka 11 torsdag formiddag var han på stadion for sin andre økt på skiarenaen på Beitostølen. I sitt blåhvite utstyr la han ut i løypa for en klassiskøkt med treneren Stig Rune Kveen like bak i flotte løyper innrammet av hvit snø og et par-tre minusgrader.

Den aller første vi møtte et par timer tidligere på morgenen var pappa John Northug. Han hadde gjort de siste forberedelser med skiparken før han satte seg i bilen for å kjøre til Bruksvallarna i Sverige. Der har svenskenes sin langrennsåpning, og der skal yngstesønnen Even Northug teste formen.

De to andre sønnene starter på Beitostølen. Mellomstemann Tomas, som en del av sprintlandslaget, og eldstemann Petter som det er ekstra stor spenning rundt denne sesongen. Det skyldes ikke bare den svake sesongen etter sykdom og lite trening sist vinter, men selvsagt også den famøse og godt omskrevne bilturen i mai.

Samtlige langrennskyndige som NTB har snakket med de siste dagene tror at Northug vil markere seg fra start i år, selv om han ikke blir tippet som vinner i helgen.

Les også: Sundby har klokkertro på Northug

Solid

NRK-ekspert Torgeir Bjørn mener å skimte en Petter Northug som er tilbake i den han kaller «100 %-modusen».

– Jeg tror vi får se en godt forberedt Petter som er like bra som det han har vært på sitt beste før. Det må han også være om han skal hamle opp med Martin Johnsrud Sundby og de beste utlendingene. Jeg tror at episoden i mai ble en viktig vekker for han, og kanskje kan den episoden øke sjansen for at han beveger seg opp mot de beste igjen. Jeg tror ikke det er avgjørende hva som skjer her i helgen. Petter har både vunnet og kommet langt bak på Beitostølen og fått suksess senere på sesongen uansett, men siden han har stått utenfor landslaget, må han bekrefte form. Han bør nok være topp fem-seks i ett av rennene for å vise seg fram. Det ønsker han nok selv også, siden han vil gå alle verdenscuprennene før jul, mener Bjørn.

– Det går rykter om at han er godt trent, og han kommer til å gjøre det bra fordi han er nettopp godt trent. Jeg tror også at han bare vil heve seg ut over sesongen, sier tidligere landslagstrener Morten Aa Djupvik. Også Djupvik skal jobbe for NRK den kommende vinteren.

Les også: Northug får ikke spesialbehandling

Pluss for landslagssjefen

Fra førstkommende mandag blir Northug formelt en del av landslaget igjen. Det ser landslagssjef Vidar Løfshus fram imot.

– Den store plussen er at vi får en veldig god løper inn på laget igjen som drar med seg flere kvaliteter enn han gjorde sist sesong. Da var det mildt sagt rufsete. Ut fra rapportene og rulleskirenn han har deltatt på, så har jeg veldig troen på Petter, sier Løfshus til NTB.

– Hva må han prestere for å komme med til Kuusamo?

– Han må vise at han er i normalt gjenge. Får han tre plasseringer mellom 20 og 30 så er han ikke i normalt gjenge.

– Han må være minst topp 10?

– Ja, og det er han også bare basert på normal treningsform.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus