Frankrike lekte med Sveits

DOMINANS: Frankrike valset over Sveits 5-2 i fredagens VM-kamp. (Foto: Fabrizio Bensch / Reuters / NTB scanpix)

Etter mange magre år vil Frankrike igjen være en fotballstormakt å regne med. I fredagens VM-kamp mot Sveits ble det en vanvittig 5-2-seier.

Hos Frankrike er kontroversene og den utenomsportslige støyen borte. Tilbake er gleden og harmonien.

Etter 3-0 over Honduras i åpningskampen slo «Les Bleus» til med hele fem scoringer på et vanligvis gjerrig sveitsisk forsvar.

– Dette var en veldig bra kamp, der vi gjorde mye riktig. Vi var effektive, men fem mål mot et sterkt Sveits og seks poeng etter to kamper er så godt som perfekt, sa Frankrikes trener Didier Deschamps.

Den tidligere landslagskapteinen får mye ros for det han allerede har fått til i arbeidet med å gjenreise en stolt fotballnasjon. Frankrike har siden VM-finalen i 2006 skuffet stort i tre strake mesterskap. I Brasil ser alt så mye lysere ut.

Brutalt

Etter en rolig start slo Frankrike nådeløst til med to raske mål etter litt over kvarteret spilt i Salvador. Først ruvet Olivier Giroud i luften og stanget inn 1-0 på en utoverskrudd corner fra Mathieu Valbuena.

Bare tolv sekunder etter det påfølgende avsparket var ballen i nettmaskene igjen. Denne gangen fikk Blaise Matuidi en enkel jobb etter å ha blitt servert en perfekt pasning fra Karim Benzema. Sistnevnte satte fart idet han snappet opp et forferdelig balltap.

Etter tomålssjokket slo Sveits' vanligvis så gode defensiv solide sprekker. De franske stjernespillerne kom lett til sjanse etter sjanse. Benzemas straffebom etter litt over en halvtime kunne ha gitt sveitserne en etterlengtet vitamininnsprøytning, men Frankrikes stormløp bare fortsatte.

Ingen ende

Fire minutter før pause ordnet Valbuena 3-0 etter en mønsterkontring. Giroud headet ballen ut av egen boks og fikk ballen tilbake ved midtstreken. Arsenal-spissen serverte deretter Valbuena, som enkelt kunne trille ballen i mål.

Scoringsfesten syntes aldri å ta slutt. Halvveis ut i annen omgang gjorde Benzema kveldens fjerde fulltreffer, mens Moussa Sissoko kontret inn 5-0.

I sluttminuttene fikk Sveits to pene trøstemål. Blerim Dzemaili reduserte med Brasil-VMs første frisparkperle etter 81 minutter. Ikke lenge etterpå scoret Granit Xhaka på hel volley til 2-5.

– Frankrike hadde en eksplosiv opptreden. Nå er det viktig at laget står sammen og ikke begynne å skylde på hverandre. Vi har fortsatt god tro på at vi kan avansere (til åttedelsfinalen), sa Sveits-trener Ottmar Hitzfeld.

Med storseieren er Frankrike så å si sikret avansement fra gruppe E. Sveits har tre poeng etter to kamper. Dette er kampene i siste runde onsdag: Ecuador– Frankrike og Honduras – Sveits.