Zuccarello første nordmann i Stanley Cup-finalen

HISTORISK: Mats Zuccarello har bidratt sterkt til New York Rangers' triumfferd i NHL-sluttspillet. (Foto: Reuters / NTB scanpix)

Mats Zuccarello blir historisk som første norske spiller i en Stanley Cup-finale i ishockey. Han beskriver det hele som en guttedrøm som går i oppfyllelse.

* Kilde: NHL.

Nordmannen var blant New York Rangers' beste spillere i den avgjørende 1-0-seieren over Montreal Canadiens torsdag kveld. Like etter kampen slet han med å sette ord på følelsen av å ha vunnet NHLs Eastern Conference.

– Det er bare en utrolig følelse nå. En fantastisk gruppe gutter. Alle ofret seg for alle, og jeg følte vi fortjente det i kveld. Vi var det beste laget, sa han til Rangers' fanside Blueshirts United.

Zuccarello har hatt en fantastisk sesong for et verdens mest populære ishockeylag. Den kan trones med Rangers' første Stanley Cup-tittel siden 1994.

– Dette er helt klart guttedrømmen. Å spille en Stanley Cup-finale er det ikke mange som får oppleve. Det er stort og noe man setter pris på, sa han til Nettavisen.

Enorme muligheter

Rangers vant dermed 4-2 i kamper over Montreal og møter dermed vinneren av Los Angeles Kings og Chicago Blackhawks i finalen.

Rangers var tydelig ute etter revansje for tapet og hele sju baklengs i tirsdagens oppgjør i The Bell Centre. Allerede etter halvannet minutt fikk Zuccarello en enorm mulighet til å sende Rangers i ledelsen da han kom fossende mot Dustin Tokarski i Canadiens-buret, men klarte ikke å snike pucken i mål.

Rangers presset på og nordmannen hadde enda et farlig skudd på mål før gjestene fra Montreal kjempet seg mer og mer inn i kampen mot slutten av den første perioden.

Stolpeskudd

Fem minutter ut i midtperioden var Rangers bare et stolpeskudd fra å ta ledelsen i overtallsspill, men Montreal var også farlige. Bare en akrobatisk redning av Sveriges stjernekeeper Henrik Lundqvist hindret mål imot fire minutter før andre pause.

To minutter før andre pause eksploderte Madison Square Garden. Rangers fikk endelig hull på byllen da en lekker pasning fra bak mål endte på køllebladet til Dominic Moore som satte inn 1-0.

Med Zuccarello i hundre pepret både nordmannen og rekkekameratene Canadiens med skudd i begynnelsen av siste periode. Rangers hadde virkelig fart på skøytene, og nordmannen snurret til tider rundt med motspillerne. 26-åringen forsøkte å gå kjøkkenveien og lagde virkelig kaos rundt målet til Canadiens.

– Gjorde alt rett

Allerede snaue to minutter før slutt tok gjestene ut keeper Tokarski i et desperat forsøk på å sikre seg den livsviktige utligningen, men Rangers med en solid og trygg Lundqvist bakerst, holdt unna. Dermed blir det finalespill og mulighet for Rangers til å vinne Stanley Cup-pokalen for første gang siden 1994.

– Det er helt utrolig. Vi gjorde alt rett. Jeg er stolt av gutta. Det er en enorm følelse, sa Rangers' Martin St. Louis like etter kampen.

Mats Zuccarello hadde fem skudd på mål og var på isen i 18 minutter og 9 sekunder. Han var ikke på isen da Rangers scoret, og endte dermed på 0 i pluss-/minusstatistikken.

Første kamp onsdag

I den andre semifinalen i NHL-sluttspillet leder Los Angeles Kings 3-2 i kamper over Chicago Blackhawks. Neste kamp går i Los Angeles fredag, og med Chicago-seier der blir det en avgjørende sjuende kamp i Chicago søndag kveld.

Første finalekamp går onsdag neste uke. Med Matz Zuccarello som en viktig drivkraft for New York-laget.