Norske klubber har ikke korrekt FIFA-sertifikat:

Fire Tippeliga-anlegg mangler godkjenning

IKKE GODKJENT: Hjemmebanen til Sogndal, Fosshaugane Campus, er formelt ikke klarert for spill i Tippeligaen. Klubben har ikke fått gjennomført testene som gir et gyldig FIFA-sertifikat. Det skulle vært gjort før seriestart. Foto: Laurent Mommeja
IKKE GODKJENT: Hjemmebanen til Sogndal, Fosshaugane Campus, er formelt ikke klarert for spill i Tippeligaen. Klubben har ikke fått gjennomført testene som gir et gyldig FIFA-sertifikat. Det skulle vært gjort før seriestart. Foto: Laurent Mommeja

Halvparten av kunstgressanleggene i Tippeligaen mangler formell godkjenning for spill kommende sesong.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sjekk FIFAs database:

Her finner du oversikten over de kunstgressbaner som er klassifisert av FIFA med enten én eller to stjerner.

* I nedtrekksmenyen for «Country:» huk av «Norge».
* I nedtrekksmenyen for «Provider:» la det stå «All providers»

Dagen før Tippeligaen sparkes i gang viser det seg at halvparten av kunstgressanleggene som skal brukes sesongen 2014, ennå ikke er godkjent for bruk av det internasjonale fotballforbundet (FIFA), slik NFF krever i sitt reglement.

Anleggssjef i Norges fotballforbund (NFF), Ole Myhrvold, bekrefter også overfor ABC Nyheter at flere av klubbene så langt ikke har på plass det som er påkrevd før seriestarten.

– For å spille i Tippeligaen må klubbene ha et sertifikat fra FIFA som viser at det har blitt godkjent med to stjerner, sier Myhrvold til ABC Nyheter.

Verken Skagerak Arena (Odd), Aker stadion (Molde FK), Fosshaugane Campus (Sogndal) eller Aspmyra (Bodø/Glimt) er per i dag sertifiserte med et FIFA**-sertifikat.

Les også: Hønefoss brukte AKA Arena ulovlig

Mistet automatisk én stjerne

Fosshaugane Campus fikk lagt nytt kunstgress i mai 2012, men fordi klubben ikke fikk gjennomført ny test innen fristen mistet den én FIFA-stjerne. Dette skjer automatisk dersom testen ikke utføres før inneværende godkjent periode går ut.

– Det ligger ingen dramatikk i dette. NFF er informert om situasjonen og har foreløpig godkjent anlegget for spill. Det var bestilt en ny test, men fordi det blant annet begynte å snø kunne vi ikke ta testen. Den vil imidlertid gjennomføres om ikke langt tid, nøyaktig når husker jeg ikke, sier klubbens daglige leder Egil Mundal, til ABC Nyheter.

Myhrvold i NFF sier imidlertid til ABC Nyheter at klubben fikk streng beskjed om å få dette på plass før seriestart.

– De fikk beskjed om at dette skulle være på plass før seriestart, men at det nå må skje så fort som mulig.

Aker stadion venter på godkjenning

Molde FKs storstue Aker stadion fikk i vinter byttet ut sitt underlag fra naturlig til kunstig. Ifølge banemester Arne Eriksen skal alt være i orden, men at saksgangen, fra testen ble gjort til en godkjenning foreligger, har tatt lenger tid en ventet.

– Testene er gjennomført og signalene vi fikk var at det er OK, sir Eriksen til ABC Nyheter.

NFF bekrefter Eriksens uttalelser.

– De klubbene som har byttet ut underlaget på vinteren må vente til det er bart og ikke for kaldt for å kjøre testene. Derfor kan det være at MFK formelt sett ikke har dette på plass ennå, sier Ole Myhrvold til ABC Nyheter.

Odd og Glimt bytter i juni

ABC Nyheter skrev i fjor at både Hønefoss (rykket ned) og Odd hadde spilt kamper i 2013-sesongen på underlag som manglet korrekt FIFA-sertifisering.

Banesjef på Skagerak Arena i Skien, Leif Otto Brekka, opplyste da at NFF var informert om situasjonen.

I slutten av juni skal det ligge et nytt kunstgress på Odds hjemmearena.

– Avtalen er med NFF rundt dette er at vi orienterte om saken og at vi først hadde en plan for utbytting høsten 2013. Etter dette har vi lagt frem en konkret handlingsplan for utbytting av kunstgresset, det skjedde etter at vi tegnet kontrakt med leverandør og etter at terminlista for 2014 var lagt.

– Utbyttingen av gresset blir påbegynt 9. juni etter den 12. serierunden, og vil være ferdigstilt den 25. juni. Banen vil få FIFA-sertifisering, sier Brekka til ABC Nyheter.

Også Bodø/Glimt vil skifte ut underlaget i sommerpausen.

– Etter Molde-kampen den 12. juni vil det byttes, sier Bjørn Tore Hansen i Glimt.

Han forteller videre at klubben bevisst ikke kjørt en test i fjor da de kom til å bytte nytt underlag sommeren 2014.

– Testene er ganske dyre og det var ingen vits i å gjennomføre en slik en da vi visste at vi kom til å bytte det senere. NFF ble informert om saken.

– Hva koster det å gjennomføre en slik test?

– I størrelsesorden 50-60.000 kroner, sier Hansen.

Godkjenning går ut før sesongslutt

I tillegg til de fire nevnte klubbene uten formell godkjenning i dag, har Sør Arena (Start), Sarpsborg stadion (Sarpsborg 08), Marienlyst (Strømsgodset) og Color Line stadion (Aalesund) kunstgressanlegg.

Alle disse klubbene har FIFA-sertifiseringer som går ut før sesongslutt.

  • Sør Arena: utgår 7. oktober
  • Color Line stadion: utgår 25. juli
  • Sarpsborgs stadion: utgår 11. juni
  • Marienlyst: utgår 30. juni

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus